Главная Блог Аналитические статьи Статьи "Загубився" по дорозі у військову частину – отримав умовний термін. Як в Україні карають ухилянтів?

"Загубився" по дорозі у військову частину – отримав умовний термін. Як в Україні карають ухилянтів?

12.07.2023
Просмотров : 2710

"Де роздають повістки" – канали з такими назвами досі можна побачити в соцмережах. На жаль, військовозобов’язані, які ухиляються від мобілізації, не втомлюються вигадувати різні методи "відкосу" від служби.

Деякі чоловіки ігнорують повістки від військкоматів, а хтось "губиться" на шляху до військової частини.

Також ухилянти проявляють креативність при перетині кордону – переодягаються в жінок чи дітей, приписують собі дітей, яких не мають, чи ховаються під ковдрами у чужих автівках.

У таких випадках чоловіків зазвичай карають не за ухилення від мобілізації, а за спробу незаконного перетину кордону.

Яке ж покарання передбачене за порушення закону щодо мобілізації та якою є реальна судова практика в Україні?

"УП. Життя" разом з адвокатом фірми "Міллер" Андрієм Новаком розібралася в цих питаннях на прикладі реальних вироків.

❗️ Важливо: Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України (Стаття 65 Конституції України). Раніше УП пояснювала, як потрапити до українського війська.

Яке покарання передбачене за ухилення від мобілізації

Існує одна стаття за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації – 336 стаття Кримінального кодексу.

Але те, що в народі називають "ухиленням", насправді може тягнути за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

"Зараз ми не розглядаємо військові правопорушення, як-от самовільне залишення частини, дезертирство, невиконання наказів – там інші статті, інший склад правопорушення, інші покарання. Ухилення від мобілізації – це ухилення військовозобов’язаних цивільних осіб", – пояснює Андрій Новак.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст