Главная Блог Новости За скільки можна придбати сільськогосподарську землю та які податки доведеться сплатити?

За скільки можна придбати сільськогосподарську землю та які податки доведеться сплатити?

26.07.2021
Просмотров : 5909

Під час купівлі-продажу земельної ділянки сторонам угоди необхідно буде сплатити 5% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору від зазначеної в договорі вартості земельної ділянки.

Базою оподаткування буде зазначена у договір ціна земельної ділянки. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Згадайте новину: Як ПРАВИЛЬНО реалізувати своє переважне право на купівлю землі

«У середньому нормативна грошова оцінка гектара ріллі в Україні становить 27,5 тис. грн за гектар. Десь вона більша, десь менша, це залежить від якості ґрунтів», – пояснює старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин.

Відповідно до ст. 172 ПКУ фізична особа, у разі продажу земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за умов:

  • якщо вона продає земельну ділянку вперше протягом року,
  • якщо розмір земельної ділянки не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної в ст. 121 ЗКУ;
  • якщо земельна ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки (ця умова не розповсюджується на землю отримано у спадок).

За даними мапи земельних угод, розробленої Біржею сільгоспземель Zemelka.ua, станом на 22 липня найбільше угод із купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення укладено у Київській та Полтавській областях. Загалом вже здійснено 1592 операцій.

Яка реальна ціна землі?

Оцінювальна вартість 1 га землі сільськогосподарського призначення у 2021 році коливається від 1 тис до 2 тис. доларів. Яка реальна ціна на землю, за якою здійснюються угоди щодо її відчуження наразі невідомо.

За два тижні функціонування ринку землі в Україні сформувалася її середня мінімальна ціна. Вона становить близько 1 тис. доларів за гектар. Про це заявляв під час виступу у ВРУ прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згадайте новину: Процедуру держреєстрації прав на землю змінено – Кабміном ухвалено Постанову

Від яких показників залежить вартість сільськогосподарської землі?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст