Главная Блог Аналитические статьи Статьи З моменту складання і до моменту реєстрації перестав бути платником ПДВ: позиція податкової та судів

З моменту складання і до моменту реєстрації перестав бути платником ПДВ: позиція податкової та судів

12.01.2022
Просмотров : 3949

Відразу хотів би застерегти, що цілком ймовірно: технічно подати на реєстрацію податкову накладну вже неплатник ПДВ не зможе, зважаючи на те, що особистий кабінет платника податків постійно оновлюється, а рахунок в СЕА ПДВ може бути на той момент закритим (див. п. 7 Постанови КМУ від 16.10.2014 за № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість»), крім того слід зважати й на підстави для анулювання (самостійне/за рішенням податкової).

Анулювання реєстрації платником ПДВ позбавляє права платника на віднесення сум податку до податкового кредиту та складання податкових накладних (про втрату права на реєстрацію не йдеться). Подібне передбачено в п. 184.5 Податкового кодексу України (ПКУ): з моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту, складання податкових накладних.

І. Позиція податкової (цілком прогнозована): не можна

Відповідно до бази податкових знань (ЗІР, категорія 101.16) на запитання:

Чи має право особа, реєстрацію платника ПДВ якої анульовано, зареєструвати складені податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних в ЄРПН, якщо термін їх реєстрації ще не минув?

Була надана відповідь:

Особа, реєстрацію платника ПДВ якої анульовано, не має права зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, незалежно від того, що з дати складання податкових накладних та/або розрахунків коригування ще не минув термін їх реєстрації.

ІІ. Щодо позиції судів:

Слід звернути увагу на те, що є лише поодинокі спори, де досліджувалися подібні проблеми, до того ж доволі давно.

2.1. Позитивні для платника податків судові рішення:

А) Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 21.01.2020 у справі за № 500/1551/19 (внаслідок того, що спір є незначним, касаційний суд відмовив у відкритті провадження по справі) (обставини стосувалися червня 2019 року).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст