Главная Блог Аналитические статьи Legal Tech Юридичні послуги поступово переходять в онлайн – режим і відпадає необхідність фізичного відвідування офісу юриста для отримання допомоги або консультацій

Юридичні послуги поступово переходять в онлайн – режим і відпадає необхідність фізичного відвідування офісу юриста для отримання допомоги або консультацій

03.04.2019
Просмотров : 3453

Автори статті: Сулейманова Сусання Рефатівна,

к.ю.н. старший викладач кафедри цивільного процесу

Національного університету «Одеська юридична академія»
Дрогозюк Крістіна Борисівна,

к.ю.н. старший викладач кафедри цивільного процесу

Національного університету «Одеська юридична академія»

Сучасний стан розвитку суспільства розглядається в контексті змін пов’язаних із настанням інформаційної епохи. Перехід від індустріальних до інформаційних технологій стає помітним явищем в усіх провідних країнах світу. Наша країна не залишається осторонь від глобальних світових тенденцій, про це свідчить широкомасштабне впровадження інформаційних технологій в усі сфери суспільного життя. Серед останніх революційних нововведень в Україні стало запровадження системи «Електронного судочинства», а також прийняття нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини в ІТ-індустріїї.

За останні кілька років юриспруденція пережила трансформацію. Якщо п’ять років тому технології та право здавалися несумісними, то зараз юридичні компанії укладають договори аутсорсингу з IT компаніями задля втілення legal teck стартапів у сфері юриспруденції, а також виділяють чималі гранти на розробку таких стартапів.

У 2015 році світ потрясла новина про створення першого в історії юридичного чату-боту. Сімнадцятирічний студент Стенфордського університету Джошуа Броудер створив чат-бот DoNotPay, який допомагає оскаржити неправомірний штраф за паркування. Послугами чат-боту вже скористались близько 400 000 людей, заощадивши 11 мільйонів доларів США. Зараз цей бот-юрист опанував 1000 галузей права і працює у Великобританії та США [1].

На сьогодні в Україні працює чимало чат-ботів українських розробників, такі як: SudoBot, Opendatabot, OblavaBot, PatentBot, тощо.

Так, наприклад, українська юридична компанія «Юскутум» розробила чат-бота, який працює на платформі Facebook у Messenger під назвою SudoBot. Даний чат-бот допомагає парам скласти й подати до суду заяву про розірвання шлюбу [2]. Ідея автоматизувати процес написання і подання заяви пов’язана з відсутністю особливих труднощів та інтелектуальних затрат при складанні відповідної заяви у наведеній категорії справ.

Таким чином, юридичні послуги поступово переходять в онлайн – режим і відпадає необхідність фізичного відвідування офісу юриста для отримання допомоги або консультацій. Це видається дуже зручним.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст