Главная Блог Новости Яку модель судової системи ми будуємо в Україні?

Яку модель судової системи ми будуємо в Україні?

02.12.2019
Просмотров : 2165

Як повідомляє censor.net.ua, основними рисами судової реформи, яка сьогодні проводиться в Україні є:

· Скорочення максимальної кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 або ще меншої кількості (адже 100 – це максимальна цифра, яка не виключає скорочення кількості суддів й до значно меншої кількості).

· Запровадження істотних процесуальних фільтрів та інших інструментів, які мають призвести до того, що перегляд 99,99% від загальної кількості справ буде завершуватися на стадії апеляції.

На жаль, реформа проводиться «в зворотному порядку». Першим поставлено і вирішено питання про скорочення кількості суддів Верховного Суду, другим – про запровадження фільтрів, третім – про концепцію судової реформи та модель судової системи.

Згадайте новину: Глава Верховного суду Валентина Данішевська: Проведена новою владою реформа веде до руйнування судової системи

Якщо спростити, то в світі існує дві основні моделі функціонування судових систем і, зокрема, Верховного Суду:

1. ВС, який має незначну кількість суддів, розглядає незначний відсоток справ через фільтри та системи суворого допуску/відбору справ до перегляду, прецеденти є обов’язковими, працює для забезпечення єдності практики і вирішення виключних правових проблем; ухвалює значні за обсягом рішення з розлогою аргументацію своїх висновків (американська модель);

2. ВС, який має велику кількість суддів, забезпечує масовий перегляд рішень судів нижчих інстанцій процесуальні фільтри майже не існують, кожна особа має право на перегляд справи Верховним Судом; працює такий суд для забезпечення справедливого масового перегляду індивідуальних справ, завдання забезпечення єдності не ставляться, прецедент офіційно не визнається як джерело права, рішення дуже стислі (1-3 сторінки) і майже не містять аргументації (французька чи італійська модель).

Про ВС США і першу модель писала вже неодноразово, тож цікаво було подивитися як працюють суди іншої моделі судової системи.

ВС Італії щороку ухвалює десятки тисяч судових рішень. В суді працює спеціальний офіс, який виокремлює правові позиції з цих рішень (називаються massime), які публікуються і на які робляться посилання.

Це особлива риса італійської прецедентної системи. Незважаючи на те, що самі рішення публікуються, цитуються та обговорюються в юридичних виданнях, у суддів та правників превалює звичка посилатися саме на massime - стислі правові висновки, які зазвичай містять лише декілька рядків. Їх дуже легко знайти у базі Верховного Суду, до якої є цілодобовий безкоштовний доступ. Тому можна побачити десятки посилань на massime навіть в одному юридичниму висновку чи судовому рішенні.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст