Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як зупинити стягнення штрафів Держпраці: поради роботодавцю

Як зупинити стягнення штрафів Держпраці: поради роботодавцю

26.09.2022
Просмотров : 1942

Коментар до Постанови ВС від 05.07.2022 р., справа №380/13491/21

Штрафи від Держпраці мають складні та небезпечні наслідки – через їх розмір та суми нарахування вони здатні фактично зупиняти господарську діяльність лише самим фактом винесення постанови за результатами проведення інспектування (юрособи чи ФОПа).

Адже процедура їх стягнення прописана у Законі про виконавче провадження та має дуже короткі строки – 3 місяці. І Держпраці, як правило, не очікуючи навіть прийняття позову до розгляду, вже звертаються до виконавчої служби за примусовим стягнення. Для добровільної сплати штрафу ФОПом чи юрособою часу ще менше - лише місяць!

Порядок стягнення штрафу Держпраці

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 12 Закону №1404 виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій за трудовими спорами та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Постанова Держпраці про визначення суми штрафу за порушення вимог ст. 265 КЗпП є самостійним виконавчим документом і може бути пред`явлена до виконання органам державної виконавчої служби в будь-який час, але не пізніше строку у ч. 1 ст. 12 Закону №1404.

Відповідно до абз. 4 п. 11 Порядку№509 не сплачені у добровільному порядку штрафи стягуються органами державної виконавчої служби (щодо штрафів, передбачених ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім цього, ні Порядок №509, ні Закон №1404 не передбачають зупинення дії та виконання постанов органів Держпраці про накладення штрафів у разі оскарження таких у судовому порядку.

Читайте статтю: Мораторій на податкові перевірки: свіже судове рішення - Справа № 640/18314/21

Зупинити стягнення штрафу може суд

Відповідна процедура доволі чітко виписана процесуальним законом, що дозволяє зупиняти їх виконання навіть ще до подачі позову до суду або вже під час розгляду справи в суді. Наразі ми говоримо про ст. 150 КАС України, за якою суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені вказаною статтею заходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст