Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як змінилися відносини боржників та кредиторів під час війни?

Як змінилися відносини боржників та кредиторів під час війни?

23.05.2023
Просмотров : 1056

Відносини боржників та кредиторів під час дії воєнного стану суттєво змінилися. Багато українців втратило стабільний заробіток через війну. Компанії, підприємства та промисловість зазнали збитків, у зв’язку з чим значно погіршився їх матеріальний стан.

Наявне погіршення матеріального та фінансового стану безпосередньо впливає на відносини боржників і кредиторів, оскільки в умовах сьогодення, боржники не в змозі належним чином виконувати зобов'язання за договорами.

З початком запровадження в Україні воєнного стану, Верховною Радою прийнято чимало законів, що спрямовані на врегулювання відносин боржників та кредиторів, та чи дійсно прийняті закони рівною мірою враховували інтереси обох сторін, розглянемо докладніше.

У березні 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Головною зміною вказаного закону було скасування штрафів та санкцій за прострочення сплати щомісячних платежів за кредитом та заборона на збільшення процентної ставки за користування кредитом, у разі невиконання зобов’язань за договором. Держава звільнила позичальників від відповідальності за прострочені грошові зобов’язання.

На нашу суб'єктивну думку, вказаний закон беззаперечно захищає інтереси боржників.

У липні 2022 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану», який, на нашу думку, мав насамперед прикрі наслідки для кредиторів.

Вказаним законом встановлено заборону примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, що унеможливило примусове виконання зобов’язань по витребуванню майна, які часто відбувалися на підставі виконавчих написів нотаріусів. До того ж, вказаним законом заблоковано виконання виконавчих написів про стягнення аліментів на нотаріально посвідчених шлюбних угодах.

Фактично законодавець цим законом захистив інтереси винятково боржників, кредитори залишилися «за парканом». До війни величезна кількість виконавчих проваджень була відкрита саме на підставі виконавчих написів.

У грудні 2022 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України». Зазначений закон, за наявності підтверджуючих документів, дозволяє призупинити сплату позичальникам по кредитах на рухоме та нерухоме майно яке:

  • опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;

  • пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст