Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як захистити себе, якщо Ваш автомобіль, придбаний легально, розшукується Інтерполом

Як захистити себе, якщо Ваш автомобіль, придбаний легально, розшукується Інтерполом

16.10.2017
Просмотров : 11595

В останній час почастішали випадки, коли наші співвітчизники, перетинаючи рідний український кордон на вигідно купленому європейському авто, потрапляють у несподівану юридичну пастку: «Вибачте, але Ваш автомобіль розшукується Інтерполом».

Саме така фраза митника або прикордонника ставить новітнього власника авто перед фактом вилучення автомобілю. А потім «європейська мрія на колесах» опиняється на карному майданчику або на території районного відділу поліції, а невдалому власникові радять доказати законність володіння транспортним засобом, поки з країни-реєстратора авто не прийдуть документи на повернення.

В даній статті ми не будемо розглядати випадки, коли громадяни України заволодівали транспортними засобами шахрайським або іншим незаконним шляхом, оскільки захист таких осіб має дещо іншу стратегію.

Мова піде про добросовісних набувачів.

Відносна доступність авто-ринків Європи приваблює українських автолюбителів відправлятись за тисячі кілометрів з метою стати власником якісного та недорогого авто. З іншого боку, активізувались європейські махінатори, які за рахунок попиту українців на європейське авто, намагаються злочинним шляхом збагатитись, використовуючи шахрайські схеми.

Отже, при покупці авто в Європі, треба пам’ятати, що злочинці у сфері авто-продажу, існують не тільки в країнах колишнього Радянського Союзу, тому перед оформленням договору купівлі-продажу слід замовити довідку про наявність або відсутність розшуку певного авто за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи Інтерполу І-24/7, яка надається любим відділом поліції будь-якої країни Єврозони. І хоча, відсутність знаходження купленого авто в даній базі, це ще не гарантія, що через кілька годин ситуація не зміниться, у Вас буде документальне підтвердження, що на час купівлі авто було «чисте».

Однак, якщо такої довідці на руках не має – нічого страшного не відбулось. Ми розкажемо про більш ефективний захист прав добросовісного набувача, який багаторазово апробовано на практиці.

Спочатку кілька слів, як може відбутись таке диво, що Ви легально придбали авто, деякі скрупульозні громадяни навіть оформлять правочин у європейських нотаріусів, а потім на кордоні Ваша нова покупка «висить» у базі Інтерпола, ставлячи покупця у делікатне становище.

Перша найпростіша схема: власник авто, люб’язно недорого продавши Вам свого «металевого коня», одразу заявляє про банальний угон авто. Такі «власники» користуються тим, що поки страхова компанія отримає дані з реєстру купівлі-продажу, по умовам страхового договору, набувають страхову суму за крадіжку автомобіля. Це дуже ненадійна процедура, оскільки рано чи пізно, правда розкриється, але таки випадки непоодинокі. Українському покупцеві все одне проблема – оскільки навіть після виявлення страховиком шахрайства, жодна з сторін (поліція, власника, страховик) не повідомляють Інтерпол про необхідність зняття авто з бази розшука.

Друга схема орієнтована на продаж готівкою. Вам продають авто, але «завдяки скидці» або «через великі податки» просять сплатити готівкою. Потім повторюється процедура, описане вище, з тією різницею, що навіть оформлений нотаріусом договір, не перешкоджає колишньому власникові звернутись до поліції, мовля, договір підписано, але покупець, не розрахувавшись, уїхав.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст