Главная Блог Новости Як ввести в експлуатацію приватний будинок – роз‘яснення Мінрегіону

Як ввести в експлуатацію приватний будинок – роз‘яснення Мінрегіону

10.08.2019
Просмотров : 9904

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надали роз’яснення про те, які кроки потрібно зробити для введення в експлуатацію приватного будинку.

Відповідний алгоритм дій назвав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Як ввести в експлуатацію приватний будинок, збудований відповідно до вимог чинного законодавства? Мова йде про індивідуальні (садибні) житлові будинки до 500 кв. м, садові дачні будинки не вище 2-х поверхів (без урахування мансардного поверху) до 500 кв. м та господарські будівлі та споруди, гаражі, елементи благоустрою та озеленення земельної ділянки, які було збудовано за будівельним паспортом та щодо яких було подано повідомлення про початок будівельних робіт», – зазначив він.

Згадайте новину: Нові державні будівельні норми. Що зміниться в містобудуванні?

Відтак, першим кроком, який потрібно зробити власнику, – отримати техпаспорт на будинок. «Для отримання техпаспорту можна звернутися до юридичної особи або приватної особи – підприємця, що надає послуги, пов’язані із створенням архітектурних об’єктів, та укласти договір. Обов’язкова умова – такі особи мають пройти професійну атестацію та мати кваліфікаційний сертифікат на право проводити технічну інвентаризацію», – сказав Парцхаладзе. Спеціаліст має провести технічну інвентаризацію, звірити дані будівельного паспорту на будинок і перенести їх у техпаспорт, відмітивши при цьому всі зміни.

Другий крок – подання декларації. Необхідно подати примірник заповненої декларації про готовність будинку до введення в експлуатацію в місцевий структурний підрозділ Державної архітектурно-будівельної інспекції, або через місцевий ЦНАП, або направивши напряму рекомендованим листом з описом вкладень. «Місцевий підрозділ ДАБІ розглядає документи протягом 10-ти робочих днів з моменту її подачі. Це безкоштовно. Обов’язковий елемент реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації – запис в технічному паспорті об’єкта «введений в експлуатацію», – підкреслив Парцхаладзе.

Ще одним важливим етапом є присвоєння адреси. «Раніше це питання вирішувалося органами місцевої влади на власний розсуд. Відтак, не було чіткої процедури присвоєння адрес і по строкам це займало не менше місяця! З 1-го липня цього року діє тимчасовий експериментальний порядок присвоєння адрес, який передбачає можливість присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна на безоплатній основі», – пояснив заступник Міністра.

Це можна зробити:

  • під час отримання будівельного паспорту забудови земельної ділянки або містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;
  • після отримання документу, що надає право на виконання будівельних робіт;
  • після прийняття об’єкта в експлуатацію.

Згадайте новину: Проблеми в держархбудконтролі потребують вирішення шляхом повного реформування діяльності ДАБІ — Парцхаладзе

Якщо адреса присвоюється після введення будинку в експлуатацію, необхідно підготувати такі документи:

— засвідчену (нотаріусом або організацією, що видала оригінал) копію права власності або права користування земельною ділянкою;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст