Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як вкрасти строки у сторони обвинувачення, - лайфхак від адвоката Андрія Іванця

Як вкрасти строки у сторони обвинувачення, - лайфхак від адвоката Андрія Іванця

13.06.2023
Просмотров : 30870

Навіщо стороні обвинувачення зупиняти досудове розслідування? Як бути, якщо воно зупинено, а слідчі дії фактично тривають? І як підозрюваний може не допустити зупинення такого розслідування? Про протидію захисника у цих випадках розповів адвокат. (Джерело: ЗіБ )

Умови та підстави

Лектор заходу — адвокат Андрій Іванець — зазначив, що хоча з першого погляду підстави і відновлення досудового розслідування регулюються лише трьома статтями, все не так однозначно як може здатись. Йдеться про такі статті Кримінального кодексу: ст.280 «Підстави та порядок зупинення досудового розслідування після повідомлення особі про підозру», ст.281 «Розшук підозрюваного» та ст.282 «Відновлення досудового розслідування».

Важливим нюансом є те, що зупинення та відновлення досудового розслідування можливе лише і виключно на стадії досудового розслідування, і лише у кримінальних провадженнях, в яких особі повідомили про підозру, після такого повідомлення.

Прийняття рішення про зупинення досудового розслідування можливе у разі дотримання основної та додаткової умов. Основна умова – це фактична і юридична підстава для прийняття рішення про зупинення досудового розслідування, яка чітко регламентована і передбачена у ч.1 ст.280 Кримінального процесуального кодексу. Перелік підстав є вичерпним, він складається з 6 окремих випадків і міститься у відповідних пунктах ч.1 ст.280 КПК. Без існування передбаченої законом підстави рішення про зупинення досудового розслідування прийняти неможливо.

Додаткова умова передбачена у ч.2 ст.280 КПК. Це імперативна вимога закону, невиконання якої не дозволяє прийняти рішення про зупинення досудового розслідування навіть у разі існування підстави для прийняття такого рішення.

Законодавством передбачено такі підстави для прийняття рішення про зупинення досудового розслідування:

підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком;

підозрюваного оголошено в розшук;

слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування;

наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст