Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як стягнути заборгованість за договором транспортного експедирування, якщо його не було укладено у вигляді єдиного документу

Як стягнути заборгованість за договором транспортного експедирування, якщо його не було укладено у вигляді єдиного документу

04.05.2020
Просмотров : 3998

Новітні технології дедалі активніше впроваджуються в діяльності суб’єктів господарювання. Контрагентам набагато простіше узгодити умови договору, обмінявшись електронними листами, а потім уточнити їх за допомогою мессенджеру, аніж зустрічатися особисто, щоб підписати договір.

Разом з тим, не можна забувати про те, що, у разі порушення зобов’язань однією з сторін, необхідно буде довести факт укладання договору і те, які саме істотні умови узгодили сторони.

Користуйтеся консультацією: Водитель-экспедитор: материальная ответственность за сохранность груза и автомобиль компании работодателя в случае ДТП.

У нашій практиці був випадок, коли експедитор належним чином надав послуги своєму клієнтові, а той відмовився не лише оплатити їх, а й компенсувати понесені витрати, адже єдиного документу – договору транспортного експедирування – не було. Домогтися справедливості вдалося в суді, який стягнув не лише всю суму заборгованості, а й витрати на правничу допомогу адвоката.

У таких справах доказуванню підлягають дві основні обставини:

1. Укладення договору.

2. Виконання договору експедитором і прийняття виконання клієнтом.

Докази укладення договору транспортного експедирування

В Господарському кодексі України (ст. 180) визначено, що договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є ті умови, які законом визначені обов’язковими для договорів певного виду, або узгодження яких вимагає одна із сторін.

Перелік істотних умов договору транспортного експедирування визначено в Законі України «Про транспортно-експедиторську діяльність» (ст. 9), причому перелік є досить широким. Такими умовами є:

  • відомості про сторони договору;
  • вид послуги експедитора;
  • вид та найменування вантажу;
  • права, обов’язки сторін;
  • відповідальність сторін;
  • розмір плати експедитору; порядок розрахунків;
  • пункти відправлення та призначення вантажу;
  • порядок погодження змін маршруту, виду транспорту, вказівок клієнта;
  • строк (термін) виконання договору;
  • інші умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Щоб договір вважався укладеним, необхідно дійти згоди щодо кожної з них.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст