Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як підвищити розмір пенсії на 𝟕𝟓 %, перейшовши з пенсії за вислугу років на пенсію за віком на загальних підставах?

Як підвищити розмір пенсії на 𝟕𝟓 %, перейшовши з пенсії за вислугу років на пенсію за віком на загальних підставах?

10.06.2022
Просмотров : 10407

Для початку давайте розберемось, чим відрізняється пенсія за вислугу років від пенсії за віком.

Пенсія за вислугу років передбачена Законом України «Про пенсійне забезпечення» № 1788–XII від 05.11.1991. Вона призначається до настання пенсійного віку (тобто раніше 60 років) за наявності спеціального стажу.

Наприклад, працівники освіти та охорони здоровʼя мають право вийти на пенсію, якщо в них є не менше 25 років відповідного педагогічного або медичного стажу, незалежно від віку. Але після призначення пенсії за вислугу років особа не має права працювати за спеціальністю.

Тому багато людей свого часу виходили на пенсію за вислугу років, а потім відмовлялися від неї та повертались на роботу.

Право ж на пенсію за віком передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058–IV від 09.07.2003. Вона призначається по досягненню 60 років (пенсійного віку) та наявності необхідного загального трудового (страхового) стажу. У 2022 році для призначення пенсії за віком на загальних підставах потрібно мати не менше 29 років стажу. Цей показник щороку зростає на 1 рік і у 2028 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде 35 років стажу.

Отже:

- пенсіонери за вислугу років (це працівники освіти, охорони здоровʼя, соціального забезпечення та ін.);

- пенсіонери, які вийшли на пенсію зі зниженням пенсійного віку по Списку 1 та 2;

- пенсіонери, які отримують так звані "спецпенсії": держслужбовці, науковці, прокурори та військові, при досягненні 60 років та наявності не менше 29 років стажу мають право перейти на пенсію за віком на загальних підставах.

Для переходу на пенсію за віком потрібно подати до пенсійного фонду відповідну заяву. Іноді пенсійний фонд з власної ініціативи, так би мовити, автоматично переводить пенсіонера з спецпенсії на пенсію за віком.

Розраховуючи або призначаючи розмір пенсії за віком, посадові особи пенсійного фонду і вчиняють ті порушення, про які піде мова далі і які занижують розмір пенсії на сімдесят п’ять відсотків.

У звʼязку з неправильним трактуванням законодавства для визначення розміру пенсії за віком працівники пенсійного фонду не правильно застосовують один із показників у формулі розрахунку пенсії. Мова йде про середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст