Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як необдумані зміни до КПК позбавили керівників прокуратури права скасовувати незаконні постанови слідчих та прокурорів

Як необдумані зміни до КПК позбавили керівників прокуратури права скасовувати незаконні постанови слідчих та прокурорів

03.09.2024
Просмотров : 3375

Законом України від 08.12.2024 № 3509-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (надалі за текстом – «КПК») та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» (надалі за текстом – «Закон № 3509-IX») було, зокрема, змінено правила обчислення строку досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Закон № 3509-IX набрав чинності 01.01.2024.

До цієї дати правила обчислення строків досудового розслідування згідно із частиною 1 статті 219 КПК визначались наступним чином:

«Строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження».

Тобто, момент початку перебігу строку досудового розслідування напряму пов’язувався із моментом внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі за текстом – «ЄРДР»).

Своєю чергою, після набрання чинності Законом № 3509-IX частину 1 статті 219 КПК було викладено у наступній редакції:

«Строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження».

Таким чином, починаючи з 01.01.2024 перебіг строку досудового розслідування розпочинається після здійснення повідомлення особі про підозру.

Ухвалюючи зміни до кримінального-процесуального законодавства, спрямовані на часткове скасування так званих «правок Лозового» та посилення інституційної незалежності САП, законодавець, як це часто буває, не врахував ту обставину, що норми КПК перебувають у тісному взаємозв’язку, та не оцінив те, який вплив матимуть зміни окремих норм КПК на застосування інших норм цього кодексу.

У цій статті, я хочу звернути увагу на суттєве обмеження повноважень керівників органів прокуратури під час реалізації ними повноважень, передбачених частиною 6 статті 36 КПК, у зв’язку із набранням чинності Законом № 3509-IX.

Так, частина 6 статті 36 КПК визначає, що Генеральний прокурор, керівник обласної прокуратури, керівник окружної прокуратури, їх перші заступники та заступники при здійсненні нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування мають право скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих та прокурорів нижчого рівня у межах строків досудового розслідування, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст