Главная Блог Новости Як ФОПу розірвати трудовий договір з найманим працівником?

Як ФОПу розірвати трудовий договір з найманим працівником?

11.04.2022
Просмотров : 2283

Президентом України виданий Указ «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 №65/2022, згідно з яким на всій території України оголошена загальна мобілізація.

У разі того, що ФОП – роботодавець виявить бажання розірвати трудові договори з найманими працівниками, у нього є можливість припинити трудові відносини на підставі пункту 10 статті 40 Кодексу законів про працю України.

У відповідності до пункту 10 статті 40 Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку призову або мобілізації власника – фізичної особи під час особливого періоду.

Вищевказана норма може застосовуватися тільки під час особливого періоду та у разі мобілізації ФОП – роботодавця. Згадана норма не використовується якщо ФОП є добровольцем тероборони.

Законодавством не встановлено обов’язку ФОП – роботодавця заздалегідь працівника про припинення трудового договору за п. 10 статті 40 Кодексу законів про працю України.

Також, законодавством не передбачено виплату вихідної допомоги найманим працівникам у випадку звільнення за пунктом 10 статті 40 Кодексу законів про працю України.

Згадайте новину: Пільги по сплаті податків мобілізованими підприємцями (ФОП)

Нагадуємо, що підстави для припинення трудового договору, які перелічені у статті 40 Кодексу законів про працю України є підставами звільнення з ініціативи роботодавця.

Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 на території України введено воєнний стан із 24.02.2022 р. строком на 30 діб. Наразі Законом № 2119-IX строк дії воєнного стану продовжено на 30 діб — до 25.04.2022.

24 березня 2022 року набув чинності Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”. Він встановлює нові правила організації трудових відносин в умовах воєнного стану усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Так, в період дії воєнного стану Закон передбачає можливість розривати трудовий договір з працівником з ініціативи роботодавця (ст. 40 та 41 КЗпП).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст