Главная Блог Новости Введення в експлуатацію житлових, дачних, садових будинків за реформи 2020

Введення в експлуатацію житлових, дачних, садових будинків за реформи 2020

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 15031

Анотація: Стаття з аналітичними матеріалами відносно впливу реформ в 2020-2021 році на процес самостійного введення в експлуатацію житлових, дачних, садових будинків та інших об'єктів будівництва.

Самі інтенсивні й динамічні зміни в галузях права зазнає сфера містобудування, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Введення в експлуатацію приватних, індивідуальних будинків з 2020 року зазнає значних нововведень, пов'язано це з реформою в сфері управління та зміною основного Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", ліквідацією Державної архітектурно-будівельної інспекції, впровадженні реєстру будівельної діяльності, можливістю подачі дозволу та декларації про готовність через портал електронних послуг ДІЯ.

Введення в експлуатацію будинку в нових органах

Тепер, щоб ввести в експлуатацію свій житловий, дачний, садовий будинок та інші об'єкти потрібно подавати декларацію про готовність до експлуатації в Державну сервісну службу містобудування. Взагалі після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції, згідно постанови №219 від 13 березня 2020 року, на її місці утворилось три органи з своїми окремими предметними функціями, а саме:

1. Державна інспекція містобудування, ДІМ, як центральний орган виконавчої влади, що підзвітний Міністерству регіонального розвитку та будівництва, тільки цей орган матиме право на інспекцію будівництва, скасування дозволів, декларацій про готовність до експлуатації, сертифікатів, актів готовності, розгляд скарг по нагляду за чиновниками, які не затверджують намірми будівництва.

2. Державне агентство з технічного регулювання містобудування, предмет якого розробка нормативних актів, право ініціативи внесення змін в спеціальне законодавство по містобудуванню та архітектурі, систематизації Державних будівельних норм.

3. Державна сервісна служба містобудування, куди і потрібно подавати декларацію про готовність до експлуатації будинку.

Саме по собі декларативне, номінальне найменування органу, що займається реєстрацією дозвільних документів, говорить про первинну задумку законотворця, тобто сервісний підхід в процесі реєстру документів на будівництво. Але це помилкове враження, оскільки вже можна аналізувати реєстр будівельної діяльності від 06.07.2020 року та слідкувати за кількістю відмов у реєстрації. Зупиняючись на введенні в експлуатацію через будівельну амністію, то у відповідному реєстрі можна моніторити масовість та величину відмов при намаганні ввести в експлуатацію житловий, дачний, садовий будинок через амністію. Як і раніше, декларації про готовність до експлуатації через амністію, будуть розглядати працівники Державної сервісної служби містобудування, які мають юридичну освіту та спеціальні знання в сфері Державних будівельних норм. А звичайні декларації для введення в експлуатацію будуть реєструватися рядовими працівниками Державної сервісної служби містобудування. Щоб надалі не відходити від теми нововведень й не розвивати тему будівельної амністії для введення в експлуатацію будинку, пропонуємо ознайомитися з статтею, за допомогою якої можна і самостійно ввести в експлуатацію будинок: http://legalhome.com.ua/ua/informatsiia-dlia-zamovnykiv-posluh-uzakonennia/vvedennia-bydunky-explyataciy

Зміни в нормах права по введенню в експлуатацію будинку

Щодо реформ законодавства, які є дотичними до теми введення в експлуатацію будинків, то були внесені зміни в Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності", а саме в статті:

"26-3(частини: 1-5, 11-12, 16, 20, 18 крім абзаців 7-8), 26-5, котрі повністю вступлять в дію з 29 лютого та інші частини норм й статті: 22-1, 22-4, 26-4, 26-1, 26-2 з 30 листопада 2020 року, окрім норм: ст. 22-2( ч. 2, пун.:1, 2, 11), ст. 22-4(ч. 2) , ст. 26-1(ч. 2 пун.: 1, 8; ч 11), ст. 26-2( ч. 8, пун.: 1, 2, 10) - які набирають юридичної сили з 30 листопада 2021 року." - джерело

Предметно стосуються зміни деджиталізації процесів в сфері містобудування, переведення документації в електронну площину, що породжує низку наслідків для практичного розроблення планувально-дозвільної документації на будівництво.

Як змінилась юридична практика по введенню в експлуатацію

Почнемо розглядати тему впливу реформ в 2020-2021 році на юридичну практику в сфері архітектури з самого початку, щоб ввести в експлуатацію будинок попередньо необхідно затвердити наміри будівництва в місцевому органі архітектури і містобудування. Введення в експлуатацію житлових, садових, дачних будинків до 500 кв.м передбачає отримання будівельного паспорту забудови земельної ділянки, в зв'язку з реформою, всі відмови у видачі, відсутність будівельного паспорту - електронно відслідковуватимиться, реєстр будівельних паспортів буде пов'язаний з іншими реєстрами в сфері містобудування. Тому, як нам розповіли по секрету юристи, що прогалина, яка давала можливість ввести в експлуатацію самовільно побудовані будинки, через вказування будівельного паспорту який не видавався, вже буде виключена, відповідно будинки з порушенням Державних будівельних норм можна буде оформляти, чи як кажуть узаконити - тільки і виключно через суд й то не завжди, що по кошторису та часу буде значно перевищувати звичайні адміністративні процедури. Раціонально поспішати для власників самовільно побудованих житлових, дачних, садових будинків з порушеннями Державних будівельних норм до моменту повноцінного функціонування реєстру будівельної діяльності, що розпочнеться з листопада 2020 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст