Главная Блог Новости Визначені чіткі етапи електронних земельних торгів - Постанова КМУ від 22.09.21 №1013

Визначені чіткі етапи електронних земельних торгів - Постанова КМУ від 22.09.21 №1013

30.09.2021
Просмотров : 6245

22 вересня Кабміном прийнято Постанову № 1013 «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)» - далі Постанова.

18 травня прийнято ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони», який встановив обов’язковість продажу земель державної та комунальної форми власності через електронні аукціони. Було б безглуздо мати в законодавстві такий механізм без порядку його реалізації.

«Як усе було раніше? Обов’язкова умова участі в таких торгах – фізична присутність учасників. Інформація про їх проведення нерідко втаємничувалася, а перемагали «свої». Відтепер усе відкрито й прозоро. Вичерпна інформація про організацію та результати аукціонів має бути у відкритому доступі. Участь у них зможе взяти кожен охочий. Торги відбуватимуться на добре знайомій усім платформі Prozorro» - пояснює Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Згадайте новину: Хочу купити! Чи можна взагалі і як знайти вільну земельну ділянку сільськогосподарського призначення

Постановою запроваджуються нові механізми продажу земель або прав на них у формі електронного аукціону, встановлені права та обов’язки усіх учасників земельних торгів, щоб запобігти можливим зловживаням.

Нагадаємо, що земля сільськогосподарського призначення державної або комунальної форми власності заборонена для продажу, продаються лише права користування на неї. Приватний власник землі сільсьгосподарського призначення може продати чи здати в оренду свій пай через аукціон за власним бажанням.

У процесі проведення електронних торгів будуть задіяні чотири ключові особи. Адміністратор, організатор, оператор та учасник торгів.

Адміністратором торгів виступає ДП «Прозорро.Продажі», організатором торгів може бути власник-громадянин, держава в особі територіальної громади або органу виконавчої влади, орендодавець – у разі продажу права оренди, у разі укладання договору суперфіцію або емфітевзису – власник землі (держава або особа, якій належить право емфітевзису, суперфіцію). Саме організатор надаватиме доступ учасникам до оригіналів документів, оприлюднених в оголошенні про земельні торги, та готуватиме відповіді на запитання щодо лота, надіслані учасниками. Оператором виступатиме юридична особа, що має право використовувати електронний майданчик та діє відповідно до договору, укладеного з Адміністратором. Істотні умови договору передбачені Постановою, форма договору повинна відповідати положеннями ЦКУ та ГКУ. Учасник – особа, яка бажає взяти участь у земельних торгах.

Згадайте новину: Чи це на краще? Погодження меж скасували - Інструкція про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок № 376 втратила чинність

Основні етапи проведення електронних торгів та вимоги до них.

1. Між оператором та організатором торгів укладається договір про організацію та проведення земельних торгів. Оператор має 90 календарних днів на оприлюднення оголошення про проведення земельних торгів з детальним описом земельних ділянок державної або комунальної форми власності.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст