Главная Блог Аналитические статьи Статьи ВС определился, куда обращаться с иском против ФГВФД

ВС определился, куда обращаться с иском против ФГВФД

03.07.2018
Автор:
Просмотров : 1582

Неудачно выписанное законодательство о Фонде гарантирования вкладов физических лиц привело к путанице с судебными юрисдикцией. Споры при участии ФГВФО могли рассматриваться как в хозяйственных, так и в гражданских и административных судах. Точку в дискуссии поставил Верховный Суд, сообщает zib.com.ua.

Задача з кількома невідомими

Намагаючись якщо не примножити, то бодай зберегти невеликі заощадження, українці постають перед непростим запитанням: куди вкладати гроші? Здавалося б, за прикладом громадян держав з розвинутою економікою кошти можна було б покласти на депозит у банку й отримувати непогані відсотки, аби запобігти знеціненню. Однак українські реалії свідчать не на користь такого рішення.

За останні роки фінансова нестабільність настільки виснажила банки, що вони виявилися неспроможними виконувати зобов’язання перед вкладниками. Аби не допустити паніки, у ситуацію втрутився Національний банк. ФГВФО почав виводити з ринку неплатоспроможні фінансові установи. При цьому на фонд ліг обов’язок погашати заборгованість перед вкладниками в розмірі, що не перевищує 200 тис. грн. на одну особу.

Звісно, коли йдеться про гроші, завжди знаходяться ті, хто відчуває себе обділеним. Тож не дивно, що і від вкладників, і від власників банків на фонд посипалися позови.

І тоді суди стикнулися з непростою ситуацією. Чинне законодавство покладає на ФГВФО низку функцій, які не дозволяють чітко визначити його природу і, відповідно, судову юрисдикцію, до якої слід звертатися в пошуках справедливості. З одного боку, виводячи банки з ринку та погашаючи заборгованість перед вкладниками, фонд виступає в ролі суб’єкта владних повноважень. Тож і позов проти нього потрібно подавати до адміністративного суду.

З другого — керуючи банком, уповноважена особа провадить господарську діяльність, тож і відповідати має в господарському (якщо мова йде про звернення юридичної особи), або ж місцевому (якщо звертається фізична особа) суді.

Оскільки служителі Феміди не ризикнули визначати юрисдикцію самостійно, а їхні тривалі суперечки позбавляли позивачів права на доступ до суду, гарантованого Конституцією та міжнародними угодами, у справу втрутився ВС.

На VII всеукраїнському форумі з публічного права та фінансово-банківських питань Асоціації адвокатів України суддя Великої палати ВС Олена Кібенко доповіла, як непросто далося вирішення цієї задачі.

Читайте статтю: Практика оскарження дій ФГВФО щодо визнання правочинів нікчемними

Непрості рішення

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст