Главная Блог Новости Врегульовано порядок передачі в оренду водних об’єктів у комплексі із земельною ділянкою - закон № 0853

Врегульовано порядок передачі в оренду водних об’єктів у комплексі із земельною ділянкою - закон № 0853

05.11.2020
Просмотров : 5209

4 листопада Верховною Радою прийнято в цілому проект закону № 0853 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку надання в оренду водних об'єктів в комплексі з земельними ділянками» (далі - Закон).

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект повинен усунути колізії щодо правового регулювання оренди водних об’єктів.

Головним нововведенням є те, що водні об'єкти надаватимуться у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом. Право оренди земельної ділянки під водним об’єктом поширюється на такий водний об’єкт.

Іншими новаціями документу є:

- орендарі водних об’єктів зобов’язані надавати іншим водокористувачам можливість здійснювати спеціальне водокористування;

- орендарі водних об’єктів зобов’язані здійснювати заходи з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ і ставків;

- орендарі водних об’єктів зобов’язані оформлювати право користування гідротехнічними спорудами та право спеціального водокористування;

- встановлюється 5-денний строк після державної реєстрації права оренди земельної ділянки державної або комунальної власності для надання копії договору оренди відповідному податковому органу, а у разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом - також Державному агентству водних ресурсів України.

Згадайте новину: Украинцам открыли доступ к водоемам. Будет ли работать новый закон

Суттєві зміни в оренді водних об’єктів ще розпочалися у 2013 році. Так, з прийняттям Закону України «Про аквакультуру», докорінно змінено процедуру надання водних об’єктів в оренду, змінено особу орендодавця (були районні державні адміністрації, стали обласні), встановлено Методику визначення розміру плати за надані в оренду водні об’єкти, встановлено порядок розроблення паспорта водного об’єкта, затверджено типовий договір оренди водного об’єкта (постанова КМУ від 29.05.2013 № 420).

Переважна більшість діючих договорів оренди, укладених до 2013 року, за якими використовуються водні об’єкти не відповідають вимогам чинного законодавства, що обумовлено відсутністю на той час єдиного порядку надання водних об’єктів в оренду.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст