Главная Блог Новости Вперше в Україні президент Зеленський ініціює прийняття закону про імпічмент президента

Вперше в Україні президент Зеленський ініціює прийняття закону про імпічмент президента

30.05.2019
Автор:
Просмотров : 2322

Володимир Зеленський подав у Верховну Раду законопроект про імпічмент президента України. Глава держави також сподівається, що нардепи розглянуть ще один проект – про зняття з них депутатської недоторканності.

Про це заявив представник президента Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук на брифінгу.

"Президент України Володимир Зеленський, як і обіцяв під час передвиборчої кампанії, сьогодні передав до Верховної Ради проект закону України "Про особливу процедуру з усунення з поста президента України – імпічмент",
– сказав Стефанчук.

Президентський законопроект про імпічмент зареєстрували у Верховній Раді. Текст документа уже опублікували на сайті парламенту.

Що таке імпічмент?

Процедура притягнення до суду вищих посадовців держави. Результат імпічменту – як правило дострокове припинення повноважень президента або іншого посадовця та усунення його з посади.

Імпічмент президента в Україні

Процедуру імпічменту президента України регламентує 111 стаття Конституції України. Так, в Основному законі імпічмент визначається як особлива процедура притягнення до відповідальності президента, що поєднує юридичну, кримінальну і конституційну відповідальність. Вона реалізується шляхом осуду президента, дострокового припинення його повноважень і усунення з посади.

Підставою для імпічменту президента є вчинення державної зради або іншого злочину, який підпадає під кримінальну відповідальність.

На час усунення президента від посади його обов’язки виконує глава Верховної Ради.

Процедура імпічменту президента в Конституції України прописана недосконало, тому й зараз тривають дискусії щодо зміни законодавства.

Так, вона передбачає:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст