Главная Блог Аналитические статьи Статьи Внесення змін до КПК України: погляд сторони захисту

Внесення змін до КПК України: погляд сторони захисту

03.11.2017
Просмотров : 4709

30.10.2017 законопроект №6232, яким, зокрема, були ухвалені зміни до Кримінального процесуального кодексу України, був переданий на підпис Президенту України. І до 15.10.2017 включно даний законопроект має бути підписаний Президентом України або на нього має бути накладено вето.

Враховуючи велику кількість поправок, які з великою ймовірністю будуть внесені в кримінальний процес, вважаємо за необхідне звернути увагу на ймовірні суттєві зміни, що можуть виникнути в найближчому майбутньому.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі

Автоматизована система документообігу суду буде замінена на Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему(далі - ЄСІТС).

Відповідно до ст. 35 проекту КПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку, а інші особи - в добровільному порядку.

Попри це, варто взяти до уваги те, що положення про ЄСІТС затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України після консультацій з Радою суддів України.

Тобто, створення даної системи та можливість реального виконання обов'язку реєстрації відбудеться з часом, а не одразу після прийняття законопроекту №6232.

Процесуальні дії за місцем реєстрації органу досудового розслідування.

Відповідно до ст. 132 проекту КПК України клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування, як юридична особа.

У разі якщо фактичне місцезнаходження структурного підрозділу органу досудового розслідування відрізняється від зареєстрованого місцезнаходження органу досудового розслідування, як юридичної особи, подання та розгляд клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження здійснюється виключно слідчим суддею місцевого суду за зареєстрованим місцезнаходженням органу досудового розслідування, як юридичної особи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст