Главная Блог Аналитические статьи Статьи Власники і користувачі домену, доменного імені, веб-сайту в інтернет-відносинах та у судовій практиці

Власники і користувачі домену, доменного імені, веб-сайту в інтернет-відносинах та у судовій практиці

05.09.2016
Автор:
Просмотров : 14330

З розвитком інформаційних відносин роль всесвітньої мережі Інтернет стала незамінною. Саме вона щодня об'єднує мільйони різних за професією і походженням людей для досягнення певних цілей: пошук інформації, отримання знань, надання послуг, укладення угод і т.д. Все частіше можна почути вислови «створити веб-сайт», «адміністратор домену», «делегувати доменне ім’я», проте не кожен може правильно їх роз’яснити.

Потреба в цих термінах настала у зв’язку з активним використанням комп’ютерних технологій, а в основному - глобальної мережі. Кожен комп'ютер при підключенні до Інтернету має свою власну унікальну адресу — число, яке складається з чотирьох байтів. Оскільки запам'ятовування десятків чи навіть сотень знаків є важким і недоцільним, цю проблему було вирішено шляхом введення спеціальних назв – доменів і доменних імен. Наприклад, коли потрібно знайти певний веб-сайт, простіше ввести його символічне ім'я, а не IP-адресу. З іншого боку, DNS (Domain Name System – Доменна Система Імен) влаштована таким чином, що дозволяє призначити декілька доменних імен одній IP, що дає можливість декільком веб-сайтам функціонувати на одній IP-адресі.

Вспомните новость: Рост пользователей интернета в мире практически остановился — доклад

Як і інші сфери суспільних відносин, «інтернет-відносини» регулює право. Так, є ряд нормативних актів, які регламентують дане питання. Зокрема, вперше в Україні поняття «доменне ім’я» та «домен» використовується у постанові Кабінету Міністрів України від 12.04.2002 р. № 522 «Про затвердження Порядку підключення до глобальних мереж передачі даних»:

- домен - частина адресного простору в мережі Інтернет, призначена для ідентифікації комп'ютера або групи комп'ютерів;

- доменне ім'я - буквено-цифровий вираз, що ідентифікує будь-який комп'ютер абонента у мережі Інтернет.

У ст. 1 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” вказано, що доменне ім'я ― це ім'я, яке використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті

Проте вже у ст. 1 Закону України “Про телекомунікації” ці поняття деталізовано:

домен ― частина ієрархічного адресного простору мережі Інтернет, яка має унікальну назву, що її ідентифікує, обслуговується групою серверів доменних імен та централізовано адмініструється;

доменне ім'я - позначення (словесне, цифрове, словесно-цифрове), яке використовується для ідентифікації діяльності юридичних і фізичних осіб в мережі Інтернет, з будь-якою метою.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст