Главная Блог Аналитические статьи Статьи Висновок спеціаліста в межах розслідування кримінальних проступків: проблеми застосування.

Висновок спеціаліста в межах розслідування кримінальних проступків: проблеми застосування.

03.07.2020
Просмотров : 16630

Хочу винести на обговорення питання оформлення висновку спеціаліста у зв’язку з набуттям чинності закону про кримінальні проступки і деякі неузгодженості або незрозумілості у зв’язку з цим і вплив цих неузгодженостей на належність і допустимість висновку спеціаліста.

Відтепер, спеціаліст може бути залучений для надання висновків з питань, що належать до сфери його знань, під час досудового розслідування кримінальних проступків (ч. 2 ст. 71, п.7 ч. 4 ст. 71 КПК).

Відповідно до 300 КПК висновок спеціаліста має відповідати вимогам до висновку експерта.

Відповідно до ч. 2 ст. 102 КПК серед вимог до висновку експерта є те, що у висновку експерта обов’язково повинно бути зазначено, що його попереджено про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків.

Разом з цим, у ст.. 384 -385 ККУ відповідні зміни внесені не були, щодо відповідальності.

Більше того, у «Конституції експертної діяльності», а саме інструкції 53/5 від 08.10.98 р. до сих пір прямо написано, що Висновок експертного дослідження (це – висновок спеціаліста) складається за структурою і змістом висновку експерта, за такими винятками: опускається запис, який стосується відповідальності особи, що проводить дослідження, за надання завідомо неправдивого висновку. Тобто це дія протилежна дії вказаній в ст.. 300, ч. 2 ст. 102 КПК.

Враховуючи те, що зараз висновок спеціаліста став процесуальними джерелами доказів у кримінальному провадженні про кримінальні проступки, як забезпечити його належність і допустимість, не виконуючи прямої норми про відповідність висновку спеціаліста вимогам висновку експерта?

І друге, цікаве питання, чи можуть на даний час взагалі державні експертні установи, які повинні діяти «в межах та у спосіб» проводити експертні дослідження, результатом яких є надання висновку спеціаліста в межах розслідування кримінальних проступків?

Нижче я навів витяги з НПА, щоб ви довго не шукали.)

Стаття 71. Спеціаліст

2. Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду, а також для надання висновків у випадках, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст