Главная Блог Аналитические статьи Статьи Виробничий травматизм: кримінально-правові ризики для керівника

Виробничий травматизм: кримінально-правові ризики для керівника

28.11.2019
Просмотров : 6104

За даними Державної служби України з питань праці, за 6 місяців 2019 року зафіксовано 1943 випадки виробничого травматизму. Найбільше випадків зафіксовано у галузях вугільної промисловості, будівництві та машинобудуванні. І за кожним таким випадком – ретельне розслідування на підприємстві.

У випадку ж настання тяжких чи смертельних наслідків – роботодавець зобов’язаний повідомити про подію поліцію, а також надіслати поліції матеріали розслідування (див. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений Постановою КМУ №337 від 17.04.2019).

Повідомлення до поліції для життя чи здоров’я працівників слугує підставою для відкриття кримінального провадження за ст. 271 Кримінального кодексу України (порушення вимог законодавства про охорону праці). Для початку кримінального провадження за цією статтею потрібно, щоб настали конкретні негативні наслідки у вигляді ушкоджень здоров’я чи смерті.

Читайте статтю: Через недосконалість законодавства недобросовісному підприємцю вигідніше сплатити штраф за неоформлених працівників за КпАП, ніж за КЗпП

Вказана стаття охоплює порушення так загальних правил охорони праці – тих, які стосуються всіх працівників і спрямовані на попередження заподіяння шкоди будь-яким особам, пов’язаним з виробництвом.

Порушення спеціальних правил безпеки охоплюються іншою статтею, яка також є досить поширеною для використання правоохоронцями – ст. 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою). У такому випадку для притягнення до відповідальності достатньо лише створення загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, або заподіяння шкоди здоров’ю особи.

У випадку виникнення критичних ситуацій на виробництві з’являються ризики притягнення службових осіб підприємства до кримінальної відповідальності, які можуть завершитися винесенням обвинувального вироку суду.

Про яких саме службових осіб йде мова? Найчастіше це керівник підприємства та головний інженер, у деяких випадках – інші особи, які на підставі наказу адміністрації, посадової інструкції чи відповідно до займаної посади мають спеціальні обов’язки щодо охорони праці.

Які випадки виробничого травматизму призводили до появи реальних вироків? У Єдиному державному реєстрі опубліковано багато вироків за злочинами проти безпеки виробництва. Усі вони мають спільні риси і у більшості випадків слідство доводить у суді вину службових осіб, а суд визнає осіб винними та призначає покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

Ще один негативний наслідок – це передбачене статтями додаткове покарання у вигляді заборони займати певні посади, пов’язані з виконанням керівних функцій. Тобто вирок також може стати перешкодою у призначенні на керівні посади протягом визначеного судом у вироку строку.

У статті проаналізуємо судову практику та на прикладі кількох ситуацій ви зможете переконатись, як недотримання звичайних правил охорони праці може призводити до притягнення службових осіб підприємства до кримінальної відповідальності.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст