Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відсутність екстрадиційного запиту - міграційна пастка щодо іноземця затриманого за розшуком Інтерполу в Україні

Відсутність екстрадиційного запиту - міграційна пастка щодо іноземця затриманого за розшуком Інтерполу в Україні

10.01.2020
Просмотров : 3411

Якось в одній зі своїх статтей я розповідав про випадки, коли відмова в екстрадиції ще не гарантує скасування міжнародного розшуку.

Цього разу хотів поділитися дещо іншою ситуацією, в якій опинився один з моїх клієнтів котрий намагаючись покинути територію України вже декілька разів був затриманий на кордоні за розшуком Інтерполу, втім запит щодо його екстрадиції так і не надійшов від країни, що розмістила червону картку Інтерполу.

За таких умов ініціатор міжнародного розшуку своєю бездіяльністю порушує ключову ціль публікації розшукового повідомлення в системі Інтерполу, оскільки не вживає заходів щодо екстрадиції такої особи (параграф 82 Правил Інтерполу з обробки даних).

На перший погляд здавалося б і добре, оскільки особа перестала цікавити країну в якій щодо неї здійснюється кримінальне переслідування, проте це породжує іншу досить серйозну проблему.

Для кращого сприйняття пропоную змоделювати наступну ситуацію. Уявімо, що особа в країні А громадянином якої вона є, спокійно без будь яких проблем проходить прикордонний контроль та вилітає до країни Б.

По прибуттю до країни Б, під час перевірки документів на прикордонному контролі, спрацьовує система Інтерполу та такого туриста затримують і передають органам національнох полиції.

Виявляється, що особа вже майже 15 років перебуває у міжнародному розшуку за вироком суду третьої країни що винесений 20 років тому.

Після цього в суді вирішується питання про застосування до розшукуваного іноземця передекстрадиційного арешту, втім, суд не вбачає підстав для його застосування та відпускає особу з-під варти.

Опинившись на свободі іноземець на радощах купує квиток додому та мчить в аеропорт, і тут бац, його знову затримання за тим самим розшуком!

Здавалось суд вже вирішував дане питання та відпустив іноземного гостя, але ні, його знову везуть на сакцію і ви не повірите - його знову відпускають, але цього разу вже у зв’язку з відсутністю підтвердження про подання ініціатором розшуку запиту про видачу (екстрадицію).

Опинившись на волі вдруге, постає цілком справедливе питання, чому так відбувається та як бути далі, адже строк перебування в Україні вже майже добігає до завершення.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст