Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відшкодування збитків внаслідок військової агресії рф: проблеми і перспективи

Відшкодування збитків внаслідок військової агресії рф: проблеми і перспективи

04.01.2023
Просмотров : 1630

Повномасштабна військова агресія рф відносно України триває вже більше 10 місяців, непоправні збитки завдаються бізнесу та звичайним громадянам. Економічні втрати поглиблюються цинічними руйнуваннями нашої інфраструктури. У зв’язку з цим, питання притягнення агресора до матеріальної відповідальності є надзвичайно актуальним.

Але при цьому слід зазначити, що станом на кінець 2022 р. ефективних національних або міжнародних механізмів стягнення збитків з держави-агресора не існує. У червні 2022 р. заступник міністра юстиції Ірина Мудра заявила: «Ані через призму національних судів, ані через Європейський суд з прав людини, ані через Міжнародний суд ООН та інші юридичні форми отримати повне відшкодування шкоди, заподіяної у зв’язку зі збройною агресією РФ, не вбачається можливим»

Користуйтеся консультацією: Алгоритм підготовки до відшкодування збитків за зруйноване житло

Причинами для такої позиції слугують наступні фактори:

  • будь-який позов до національного суду неодмінно стикнеться з перешкодами у вигляді суверенного імунітету та юрисдикційних обмежень;
  • міжнародні суди та трибунали мають свої обмеження компетенції, предмету або не передбачає ефективного механізму виконання своїх рішень;
  • інструменти ООН за визначенням обмежені через право вето, яким росія володіє у Раді безпеки.

Тому відповідно до указу Президента, створено робочу групу, якою активно здійснюється розробка нового механізму відшкодування збитків, завданих незаконним збройним вторгненням рф в Україну.

У контексті цієї складної ситуації розглянемо деякі варіанти стягнення збитків та можливі складнощі, пов’язані з реалізацією такого стягнення станом на сьогодні.

Відшкодування збитків у національних судах

Розглядається можливість подання позову про стягнення збитків до національного суду, де відповідачем виступає рф. У даному разі звертаємо увагу на наявність окремих позитивних рішень Верховного Суду, винесених у 2022 році.

Постанова Верховного Суду від 14 квітня 2022 року у справі № 308/9708/19, - якою, окрім іншого, встановлено таке:

«Визначаючи, чи поширюється на РФ судовий імунітет у справі, яка переглядається, Верховний Суд врахував таке:

  • предметом позову є відшкодування моральної шкоди, завданої фізичним особам, громадянам України, внаслідок смерті іншого громадянина України;
  • місцем завдання шкоди є територія суверенної держави Україна;
  • передбачається, що шкода завдана агентами РФ, які порушили принципи та цілі, закріплені у Статуті ООН, щодо заборони військової агресії, вчиненої стосовно іншої держави - України;
  • вчинення актів збройної агресії іноземною державою не є реалізацією її суверенних прав, а свідчить про порушення зобов'язання поважати суверенітет та територіальну цілісність іншої держави - України, що закріплено у Статуті ООН;
  • національне законодавство України виходить із того, що за загальним правилом шкода, завдана в Україні фізичній особі в результаті протиправних дій будь-якої іншої особи (суб'єкта), може бути відшкодована за рішенням суду України (за принципом «генерального делікту)».

Суд касаційної інстанції у вказаній справі звертає також звертає увагу на те, що у зв'язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України 24 лютого 2022 року Україна розірвала дипломатичні відносини з росією, - шо у свою чергу з цієї дати унеможливлює направлення різних запитів та листів до посольства рф в Україні у зв'язку із припиненням його роботи на території України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст