Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відповідальність за перевищення нормативів при перевезенні грузу

Відповідальність за перевищення нормативів при перевезенні грузу

01.10.2020
Просмотров : 12580

У разі перевищення нормативу хоча б одного вагового або габаритного параметру, плату за проїзд автомобільними дорогами великовагового та/або великогабаритного транспортного засобу має вносити саме перевізник.

Загальнонаціональною проблемою в Україні є незадовільний стан автомобільних доріг, які зазнали руйнувань, в тому числі і від транспортних засобів, вагові параметри яких перевищують дозволені норми.

Для збереження та відбудови зруйнованих автомобільних доріг загального користування, в Україні здійснюється габаритно-ваговий контроль транспортних засобів.

Згадайте новину: За неделю ТОП-5 нарушителей по перевесу авто оштрафовали на четверть миллиона

Проходження габаритно-вагового контролю транспортними засобами регулюється:

  • Законом України «Про автомобільний транспорт» від 05 квітня 2001 року № 2344-III (надалі – Закон № 2344-III),
  • Законом України «Про дорожній рух» від 30 червня1993 року № 3353-XII (надалі – Закон № 3353-XII),
  • Законом України «Про автомобільні дороги» від 08 вересня 2005 року 2862-ІV(надалі – Закон № 2862-ІV),
  • Законом України «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України» від 04 листопада 1999 року № 1212-XIV (надалі – Закон № 1212-XIV),
  • Правилами дорожнього руху затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року №1306 (надалі – Правила №1306),
  • Порядком здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2007 року № 879 (надалі – Порядок № 879),
  • Правилами перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 року № 363 (надалі – Правила №363).

Державному контролю підлягають усі транспортні засоби українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів на території України (ч.12. ст.6 Закону № 2344-III).

Так, частиною першою та частиною четвертою статті 48 Закону № 2344-III встановлено, що автомобільні перевізники, водії повинні мати і пред`являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконують вантажні перевезення.

В разі перевезення вантажів з перевищенням габаритних або вагових обмежень обов`язковим документом також є дозвіл, який дає право на рух автомобільними дорогами України, виданий компетентними уповноваженими органами, або документ про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, якщо перевищення вагових або габаритних обмежень над визначеними законодавством становить менше семи відсотків.

Статтею 33 Закону № 2862-IV визначено, що рух транспортних засобів, навантаження на вісь, загальна маса або габарити яких перевищують норми, встановлені державними стандартами та нормативно-правовими актами, дозволяється за погодженнями з відповідними органами у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Частиною другою статті 29 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 року № 3353-XII передбачено, що з метою збереження автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, допускається за наявності дозволу на участь у дорожньому русі таких транспортних засобів. Порядок видачі дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, та розмір плати за його отримання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

В даному випадку слід зазначити, що сама процедура здійснення габаритно-вагового контролю регулюється Порядком здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2007 року № 879.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст