Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відеоконференція в судовому процесі - коли можуть відмовити

Відеоконференція в судовому процесі - коли можуть відмовити

30.08.2022
Просмотров : 3005

В часи повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України з огляду на особисту безпеку часто виникає потреба в забезпеченні можливості участі в судових засіданнях дистанційно — навіть якщо між місцем розташування учасника та суду незначна відстань.

Як відомо, згідно п. 4 рекомендацій Ради суддів України, що опубліковані на її сайті, судам рекомендується «роз’яснювати громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із воєнними діями та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції.

Проте на що саме слід звернути увагу, щоб не допустити відмови у такому клопотанні? Одразу ж зазначимо, що відмова в задоволенні такого клопотання через його неправильне оформлення (приклад: Ухвала Тростянецького районного суду Вінницької області від 10.10.2022 року в справі № 147/93/22) в цьому аналізі до уваги не братиметься.

Читайте статтю: Аналіз та верифікація електронних доказів: фото і відео

Пропущення строків

Ухвал згідно Єдиного державного реєстру судових рішень — 117.

Право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом, а документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Дані наслідки відображені в ч.ч. 1, 2 ст. 126 Цивільного процесуального кодексу України та ч.ч. 1, 2 ст. 118 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно згідно чинного процесуального законодавства суди вправі відмовляти у задоволенні клопотань у зв’язку з пропущенням заявниками процесуальних строків, напряму встановлених чинним законодавством України — адже згідно ч. 2 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України та аналогічних норм, які містяться в ч. 2 ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України та ч. 2 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

Так, у справі № 902/329/22 ухвалою Господарського суду Вінницької області від 08.08.2022 року було відмовлено в задоволенні клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду в зв’язку з простроченням строку його клопотання на 5 днів.

Згадайте новину: Що потрібно знати про умови участі в судовому засіданні в режимі відео конференції

Відсутність технічних засобів

Ухвал згідно Єдиного державного реєстру судових рішень — 870.

Відповідно до ч. 1 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, а також аналогічних норм, які містяться в ч. 1 ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України та ч. 1 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

У справі № 904/8455/21 Господарським судом Дніпропетровської області було постановлено ухвалу від 08.08.2022 року, згідно якої було відмовлено у проведенні судового засідання в зв’язку з зайнятістю залів судових засідань обладнаних відповідними технічними засобами (відсутня технічна можливість провести судове засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення).

У справі № 595/743/22, яка розглядається Бучацьким районним судом Тернопільської області, в ухвалі від 09 серпня 2022 року так взагалі висвітлюється проблема наявності в приміщенні суду «лише одного залу, обладнаного для її (відеоконференції) проведення».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст