Главная Блог Аналитические статьи Статьи В найближчий час громадяни можуть втрати можливість захищати себе в Українських судах

В найближчий час громадяни можуть втрати можливість захищати себе в Українських судах

14.09.2017
Просмотров : 4273

23 березня 2017 року Президент України П. Порошенко невідкладно вніс на розгляд до Верховної ради законопроект № 6232 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України, та інших законодавчих актів.

Законопроект отримав суттєві зауваження, але був прийнятий 20.06.2017 року народними депутатами в першому читанні. НА час написанні цієї статті Верховна рада 08.09.2017 року почала розглядіти законопроект в другому читанні. Але поки жодна з поправок до законопроекту не була підтримана народними депутатами.

Я ознайомився з останньою редакцією запропонованого нового Цивільно-процесуального кодексу України та був вражений змістом деяких статей. Зробив для себе висновок.

Якщо судова система в Україні залишиться корумпованою, а більшість населення України за матеріальним забезпеченням не приблизиться до рівня хоча б середнього класу підприємців, громадяни не зможуть себе захищати в суді і можуть втратити майно(власність) яке мають.

Звертаю вашу увагу на окремі статті Нового законопроекту Цивільно-процесуального кодексу України, який намагається прийняти Верховна Рада.

За новим ЦПК позовна заява після реєстрації в канцелярії суду не пізніше наступного дня передається судді(ст.185 ЦПК).

Відповідно до ст.186 ЦПК, суддя на протязі П’ЯТИ днів перевіряє її на відповідність до вимог кодексу, або відкриває провадження, або залишає без руху для усунення недоліків, або відмовляє у відкритті провадження.

В ухвалі про відкриття провадження, суддя вказує про результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли з позовною заявою.

Це означає, що суддя, як я розумію, має право скористатись статтями 135-136 нового ЦПК , та попередньо визначати суму судових витрат (крім витрат на професійну правничу допомогу), пов'язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією. Тобто може зобов’язати позивача внести на депозитний рахунок суду попередньо визначену суму судових витрат, пов'язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією, про що постановляє ухвалу (забезпечення судових витрат).

Мається на увазі, зобов’язати сплатити:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст