Главная Блог Новости Увійде до підручників. Що важливо знати про невдалий імпічмент Дональда Трампа

Увійде до підручників. Що важливо знати про невдалий імпічмент Дональда Трампа

06.02.2020
Просмотров : 1790

5 лютого 2020 року, Сенат США поставив крапку в імпічменті президента США Дональда Трампа: сенатори виправдали американського лідера по обох пунктах звинувачення, повідомляє nv.ua

Розповідаємо про найважливіші факти, які необхідно знати про цю історичну для США подію.

Як проходила вирішальна процедура

Доленосний для президента США процес вів голова Верховного суду США Джон Робертс, а 100 сенаторів виконували роль суду присяжних.

У фіналі історичного засідання Сенату США 5 лютого було зачитано по черзі два пункти звинувачення, які раніше висунули проти Трампа за підсумками розслідування в Палаті представників США.

Перше звинувачення — зловживання владою та повноваженнями президента. Йшлося про те, що Трамп в особистих політичних інтересах та з метою переобрання тиснув на владу України. А точніше — домагався від президента Володимира Зеленського публічної заяви про відкриття двох розслідувань: про роль сина Джо Байдена (конкурента Трампа на виборах 2020) к діяльності української компанії Burisma і про начебто втручання України (а не Росії) в американські вибори 2016 року.

Друге звинувачення — про перешкоджання Конгресу в розслідуванні справи про імпічмент. Йшлося про те, що Білий дім заборонив і заважав декільком американським чиновникам давати свідчення в Палаті представників у справі про імпічмент.

По кожному з цих звинувачень Сенат голосував окремо: імена 100 сенаторів зачитували за алфавітом, кожен мав піднятися і вголос озвучити свій вердикт щодо президента — «винен» або «не винен».

Для того, щоб Дональд Трамп пішов у відставку, вистачило б двох третин голосів сенаторів хоча б по одному з пунктів звинувачення — тобто 67 голосів.

Однак більшість у Сенаті мають республіканці - однопартійці Трампа, — а тому ймовірність обвинувального вердикту від початку була мінімальною.

Зрештою за першим звинуваченням за виправдання Трампа проголосували 52 сенатори, а проти такого рішення — 48. Демократи звинуватили президента одноголосно, до них також приєднався сенатор-республіканець Мітт Ромні.

За другим звинуваченням невинним президента визнали 53 людини, винним — 47 (у цьому випадку Ромні визнав главу держави невинним).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст