Главная Блог Аналитические статьи Статьи Українці плутають "права людини" з можливістю жити забезпечено

Українці плутають "права людини" з можливістю жити забезпечено

07.12.2017
Автор:
Просмотров : 2049

Правозахисників непокоїть, що громадяни з легкістю готові обміняти свої права та свободи на блага. Понад рік соціологи та українські правозахисники працювали над дослідженням, як же українці розуміють права людини.

Голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик каже, що в українців високий рівень підтримки цінностей прав людини, але значна частина респондентів плутається в поняттях.

"Українці виступають за права людини, гідність, справедливість, цінують свободу, кажуть, що є проблема дискримінації. Утім, якщо запитати детальніше, що ж таке права людини, звідки вони з’явилися, чи є порушенням прав людини ті чи інші конкретні ситуації, то значна частина респондентів не розуміє, що це таке. Для них це — за все хороше та проти всього поганого...", — каже правозахисниця.

НАЙБІЛЬШЕ ГОТОВИХ ТЕРПІТИ ТРУДНОЩІ ЗАРАДИ СВОБОДИ НА ДОНБАСІ

Серед спільних цінностей в усіх регіонах — свобода, безпека та справедливість.

Заявлена цінність свободи, яку показало опитування, спантеличила авторів дослідження. Коли опитаним запропонували обрати пріоритетність достатку чи свободи, то думки людей розділилися порівну.

Близько третини опитаних готові поступитися частиною прав та свобод заради добробуту. Ще близько третини терпітимуть матеріальні труднощі, але не поступатимуться своїми правами. Інша третина не визначилась із відповіддю.

Згадайте новину: У МВС ПРАЦЮЮТЬ НАД УДОСКОНАЛЕННЯМ СИСТЕМИ РЕЄСТРАЦІЇ

Найбільше готові обміняти права та свободи населення Західного регіону (48,5%). Найменше — в Центральному (15,6%). Частіше за інших готові терпіти матеріальні труднощі заради збереження громадянських прав мешканці Донбасу (54,8%) та Східного регіону (42,4%).

Такі цифри спровокували жваву дискусію, згадує Тетяна Печончик.

"Був шквал звинувачень. Казали, що соціологи не так порахували, бо такого не може бути, що люди на Донбасі не зрозуміли питання, яке їм ставили. Але, як на мене, — це ключовий факт, який говорить, що Донбас дуже сильно змінився, а українське суспільство досі не може це прийняти", — каже правозахисниця.

Вона наголошує, це видно й по багатьох інших питаннях. Якщо для Донбасу ефективними способами захисту прав людини є Європейський суд з прав людини, Омбудсман (уповноважений з прав людини — ред.), то на Заході та в Центрі люди йдуть до родичів та ЗМІ. (Про це читайте детальніше нижче у розділі "Як українці захищають свої права?")

"Дуже малий відсоток людей на Донбасі скажуть, що можна катувати ворогів (20%). Тоді як на Заході та в Центрі таких людей більше. Те ж саме із самосудом і толерантністю. Такі цифри говорять, що люди на Донбасі на власному досвіді відчули порушення прав людини. Коли вони переживають жахи війни, то усвідомлюють цінність прав людини та свобод", — додає правозахисниця.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст