Главная Блог Новости Указ підписано! Президент Зеленський передав 2 млн га сільськогосподарських земель з державної власності у власність територіальним громадам

Указ підписано! Президент Зеленський передав 2 млн га сільськогосподарських земель з державної власності у власність територіальним громадам

16.10.2020
Просмотров : 5897

Процес децентралізації земельних відносин набирає обертів, про це свідчить підписаний Указ президента «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин».

Історичний процес передачі земель у комунальну власність ОТГ стартував ще у лютому 2018 року. Розпорядженняv КМУ було ініційовано передачу земель сільськогосподарського призначення державної власності, що перебували за межами населених пунктів, у комунальну власність ОТГ.

Згадайте новину: Порушники земельного законодавства платитимуть більше, прийнято Постанову КМУ

Децентралізація відбувалась у декілька етапів. По завершенні інвентаризації Держгеокадастром реєструються земельні ділянки, підписується наказ про передачу земель у комунальну власність територіальним громадам. Далі керівники ОТГ ухвалюють рішення про прийняття цих земель. Громада і Держгеокадастр підписують акт приймання-передачі земельних ділянок та ОТГ реєструє право власності на землю.

Упродовж 2018 - 2019 років близько 800 ОТГ «отримали» від Держгеокадастру у комунальну власність 1,7 млн га ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (дані Держгеокадастру).

Слово «отримали» не дарма вказано у лапках, так як саму землю сільгосппризначення передавали лише зареєстрованим ОТГ, таких на той момент було біля 40% території країни. Як наслідок, маємо прояви дискримінації, коли більшість громад, які на той момент не були об’єднаними, взагалі не отримували у розпорядження землі.

Згадайте новину: Чоловік за підробленим паспортом став держреєстратором і переоформив 498 ділянок

«Ключовий момент, без якого децентралізація не може бути в Україні завершена – це передача сільськогосподарських земель безпосередньо громадам. Сьогодні цей важливий крок буде зроблено. Сьогодні я підписую указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власність», – сказав Зеленський.Тепер місцеве самоврядування має отримати у власність понад 2 млн гектарів землі

Президент відмітив, що з 26 жовтня усі новостворені громади мають отримати у комунальну власність сільськогосподарські землі та зможуть використовувати кошти, отримані від землекористування».

Також Зеленський підкреслив, що законодавство України забороняє продаж земель комунальної власності, що є гарантією того, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі.

Проте, не буде комплексним процес децентралізації без прийняття законопроєкту № 2194 «Про децентралізацію та дерегуляцію у сфері земельних відносин», який наразі перебуває на розгляді парламенту.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст