Главная Блог Новости ТТН в електронній формі стануть обов’язковими у 2022 році

ТТН в електронній формі стануть обов’язковими у 2022 році

12.07.2022
Просмотров : 3171

Наказ Мінінфраструктури №413 «Про внесення Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні», який набрав чинності від 12 липня 2019 р., запровадив оформлення ТТН в електронній формі.

Увага! Зараз застосування ТТН в електронній формі є добровільним.

Вже сьогодні при формуванні е-ТТН можна відмовитися від паперових товарно-транспортних накладних на користь електронних, що дозволяє, зокрема:

  • миттєво погоджувати та підписувати з контрагентами документи на вантажоперевезення;
  • унеможливити втрату документів, як це буває з паперовими документами;
  • забезпечити прозорість бізнес-процесів.

Який порядок роботи з е-ТТН?

1. Відправник формує е-ТТН, накладає електронний підпис на е-ТТН та відправляє її перевізнику;

2. Перевізник (водій) підписує е-ТТН електронним підписом і за потреби одразу відправляє її вантажоотримувачу;

3. Один екземпляр друкується (для пред’явлення в разі перевірки на дорозі!), і теж підписується (вже звичайним «живим» підписом) відправником та перевізником;

4. Вантажоотримувач після отримання вантажу підписує електронним підписом отриману е-ТТН та відправляє перевізнику та обов’язково замовнику для сплати за послуги перевезення.

Ми задали кілька запитань Заступнику Міністра інфраструктури України Мустафі-Масі Найєму про те, що на нас чекає в майбутньому у сфері застосування е-ТТН. І ось які відповіді ми отримали.

З якої дати буде застосовуватись тільки електронна ТТН? Чи буде перехідний період, чи е-ТТН, що працюватиме через реєстр товарно-транспортних накладних Міністерства інфраструктури України стане обов'язковою з певної дати без перехідного періоду?

Увага! З 1 серпня 2022 року використання е-ТТН для загальної групи товарів стане обов’язковим по всій території України (у випадку, якщо вантажоотримувачем є юрособа).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст