Главная Блог Аналитические статьи Статьи Цивільно-правовий або трудовий договір: майже гамлетівське питання

Цивільно-правовий або трудовий договір: майже гамлетівське питання

27.07.2016
Автор:
Просмотров : 8407

Розмежування цивільно-правового та трудового договору через поширеність використання підприємцями праці фізичних осіб на підставі цивільно-правових договорів – одне із постійно актуальних. Пов’язане це, зокрема, з бажанням зменшити податковий тягар та уникнути бюрократії трудових відносин, складнощів зі звільненням та ін.

В цій статті ми спробуємо розібратись в типових ситуаціях та підходах до їх кваліфікації з т.з. ризику визнання цивільно-правового договору трудовим та донарахування податкових зобов’язань, накладення штрафів.

Пользуйтесь консультацией: Работник без записи об увольнении в трудовой книжке - решаемая проблема

Ситуації можуть бути наступні:

(1) платник податків укладає цивільно-правовий договір з фізичною особою, з якою не перебуває у трудових відносинах;

(2) платник податків укладає цивільно-правовий договір з фізичною особою, зареєстрованою ФОП;

(3) платник податків укладає цивільно-правовий договір з фізичною особою/ФОП, з якою перебуває у трудових відносинах.

Трудовим договором (ст. 21 Кодексу законів про працю України – КЗпПУ) є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, дотримуючись внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Цивільно-правовий договір – це угода між організацією (підприємством, установою тощо) і громадянином на виконання останнім певної роботи (а саме: договір підряду, договір доручення тощо), предметом якого є надання певного результату праці, але за цього виду договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство (Ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі — ВССУ) від 15.04.2015 р. в справі №6-48369св14).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст