Главная Блог Новости Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

18.04.2024
Просмотров : 633

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

Про це, зокрема, йдеться у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду щодо призупинення дії трудового договору. Судову практику з трудових спорів за І квартал 2024 року зібрав у дайджест Комітет НААУ з питань трудового права.

Так, у наказі про призупинення дії трудового договору працівнику роботодавець посилався на те, що правовий режим воєнного стану в Україні унеможливлює надання та виконання роботи, а також на відсутність замовлень підприємства.

Водночас, дію трудових договорів роботодавець призупинив вибірково з окремими працівниками, а не з усіма.

Судом не встановлено обставин неможливості надання роботи у зв'язку з військовою агресією, а працівнику – її виконувати. Тому суд визнав, що призупинення дії трудового договору таким чином є незаконним.

Також у дайджесті відображені правові позиції Верховного Суду з питань:

  • призупинення дії трудового договору;
  • звільнення на підставі пункту 9 частини 1 статті 36 КЗпП України;
  • звільнення за власним бажанням;
  • скорочення штату працівників;
  • застосування статті 117 Кодексу законів про працю України;
  • сплати судового збору в частині вимог про стягнення компенсації за невикористану відпустку;
  • звільнення за невиконання умов контракту;
  • сплати судового збору у трудовому спорі;
  • захист честі, гідності і ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди та ін.

Загалом дайджест містить огляд 29 постанов Верховного Суду щодо трудових спорів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст