Главная Блог Аналитические статьи Статьи Трудова книжка: архаїзм чи необхідність

Трудова книжка: архаїзм чи необхідність

19.09.2019
Просмотров : 2613

Чи потрібна сучасній Україні трудова книжка, розповідає blog.liga.net

Україна рішучими кроками йде у цифровий світ.

Про це свідчить запуск очільником держави В. Зеленським експертних обговорень проекту "Держава в смартфоні" або заява прем'єр-міністра О. Гончарука про майбутню заборону використання паперового документообігу між державними органами.

Тож, паперове діловодство стоїть на порозі реформаторських змін.

Вважаю, що в ході таких реформ актуальності набере також питання скасування трудових книжок. Більше того, останнім намір відмінити трудові книжки висловив Міністр Кабінету міністрів Д. Дубілет, за твердженням якого "трудові книжки повинні нарешті відійти в історію".

Вперше дане питання було підняте Мінекономрозвитку в серпні 2015 року. Проект тодішнього міністра А. Абрамовічуса щодо відміни ведення трудових книжок жваво обговорювався, але так і не отримав законодавчого схвалення та був відкликаний.

Читайте статтю: Деліктні зобов’язання та моральна шкода у трудових правовідносинах

В подальшому, глава Пенсійного фонду О. Зарудний презентував наміри всім працюючим видати електронні посвідчення, які замінять паперові трудові книжки. Але, цього поки так і не сталось.

Пропозиція щодо електронних посвідчень замість трудових книжок, зокрема, передбачала, наступне. На підставі кількості років сплати страхових внесків розраховуватиметься трудовий стаж, що дає право на пенсію, який внесуть в e-книжку. Далі вже кадровики будуть зобов'язані вносити і до реєстру, і в e-книжку всі необхідні дані про працівника.

Які плюси і мінуси ведення трудових книжок?

- економія часу кадровим службам (не потрібно буде витрачати час на заповнення / зберігання трудових книжок);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст