Главная Блог Аналитические статьи Статьи Труднощі продовження пропущеного строку для прийняття спадщини

Труднощі продовження пропущеного строку для прийняття спадщини

07.09.2017
Просмотров : 5731

Виникає питання чи грає роль, коли саме особа звернулась із заявою про призначення додаткового строку для прийняття спадщини. І якщо особа пропустила встановлені чинним законодавством строки, чи є у неї шанси на отримання спадщини.

Відповідно до частини 1 статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз'яснено в п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 Цивільного кодексу України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Як роз'яснено Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ в листі № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», суди переважно правильно вирішують питання поважності причин пропуску зазначеного строку та визнають поважними: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.

Відповідно до статті 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статті 61 цього кодексу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

У зв’язку з цим необхідно повідомити суд про поважність причин пропуску строку для звернення із заявою про прийняття спадщини та головне на підтвердження цього надати достатньо обґрунтованих доказів для задоволення позовних вимог.

Звичайно кожна ситуація є індивідуальною та потребує дослідження всіх обставин та доказів зібраних по справі для ефективного вирішення певного питання.

Дійсно бувають такі житті обставини, коли після смерті особи, спадкоємець(-ці) не мають змоги звернутись із заявою про прийняття спадщини у законом встановлений строк, тобто протягом шести місяців і це затягується на роки. Так, як особи не мали змоги через свої життєві обставини звернутись для оформлення спадкових справ.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст