Главная Блог Аналитические статьи Статьи Три нові «військові» закони: скасування обмеженої придатності, підвищення виплат військовослужбовцям поза штатом (у розпорядженні), відпустки для лікування військовослужбовців, зниження призовного віку

Три нові «військові» закони: скасування обмеженої придатності, підвищення виплат військовослужбовцям поза штатом (у розпорядженні), відпустки для лікування військовослужбовців, зниження призовного віку

03.04.2024
Просмотров : 2571

Нові законодавчі акти з питань виконання військового обов’язку, які досить давно очікували на їх підписання, 02.04.2024 року повернулись з підписом Президента України, та незабаром (кожен у визначений час) вступлять у силу та почнуть діяти.

Отже, розглянемо, що ж це за нові "військові" закони.

1. Закон України від 30.05.2023 року № 3127-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Цим Законом остаточно понижено призовний вік з 27 до 25 років. Хоча це нововведення очікувалось дещо пізніше, разом із ухваленням законопроекту № 10449 від 30.01.2024 року, все ж ця норма з’явилася тепер. Вказані зміни означають, що з набранням чинності означеним Законом (а це відбудеться з наступного після його опублікування дня), всі особи, яким виповнилось 25 років:

- повинні будуть стати й перебувати на військовому обліку уже військовозобов’язаних, а не призовників;

- право на відстрочку для осіб віком 25, 26 та 27 років визначатиметься відтепер статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не статтею 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»;

- за відсутності права на відстрочку такі особи підлягатимуть призову на військову службу за мобілізацією.

2. Закон України від 16.01.2024 року № 3549-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» (набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

Цим Законом:

- удосконалено та частково діджиталізовано порядок набуття статусу учасника бойових дій та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, встановлено стислі строки для надання відповідних відомостей та довідок командирами та уповноваженими державними органами;

- внесено істотні зміни до Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», а саме:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст