Главная Блог Аналитические статьи Статьи ТОП-5 юридичних лайфхаків «Як домовитись зі своїм орендодавцем під час карантину».

ТОП-5 юридичних лайфхаків «Як домовитись зі своїм орендодавцем під час карантину».

24.03.2020
Просмотров : 1548

Сьогодні більшість підприємців цікавить питання оплати оренди квадратних метрів свого офісу на час карантину.

Адже, працівники переведені на роботу вдома/відправлені у відпуску, рух та використання громадського транспорту обмежено, а орендоване приміщення реально не використовується.

Як же провести результативні перемовини зі своїм орендодавцем і досягти пільгових умов оплати орендованого приміщення?

Адвокат та медіатор, керуюча Dictio Law Firm Олена Штогрин підготувала для вас ТОП-5 юридичних лайфхаків «Як домовитись зі своїм орендодавцем під час карантину».

1. В першу чергу, поясніть орендодавцю реальну неможливість використання орендованого приміщення (через заборону роботи підприємства/не можливість дістатись на підприємство/забезпечення виконання роботодавцем вимог законодавства щодо запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID - 19).

Так, наприклад Постановою КМУ від 16.03.2020 року № 215 з 17.03.2020 року заборонена робота торговельно-розважальних центрів, закладів громадського харчування, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення. Відповідно, власник такого бізнесу, що орендує, наприклад, торгові площі у цьому ТРЦ, не має жодної можливості ними користуватися, бо це заборонено.

Згідно ч. 4, ч.6 ст. 762 Цивільного кодексу України, наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася; наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Згідно ст. 286 Господарського кодексу України, орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання.

Також, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» № 3219 передбачена можливість роботи вдома для працівників. А наполегливі рекомендації органів державної влади, штрафні санкції, введення надзвичайної ситуації, не дають варіантів бізнесу для продовження звичного режиму роботи.

Тому, усі ці положення чинного законодавства дають право орендарю ініціювати зміни до договору оренди та просити зменшення орендної плати або ж звільнення від неї.

2. Отримайте сертифікат ТПП про форс-мажорні обставини.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст