Главная Блог Аналитические статьи Статьи Судові помилки щодо довічників - сучасний стан в Україні

Судові помилки щодо довічників - сучасний стан в Україні

01.06.2015
Автор:
Просмотров : 4314

Судові помилки щодо довічників

У справах Олександра Рафальського, Володимира Панасенка, Зураба Суслова та в інших правозахисники сумніваються у їхній винуватості. Аби виправляти судові помилки у справах довічно засуджених та уникати порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, правозахисники закликають владу передбачити чіткі механізми перегляду справ довічників. Також вони наполягають на створенні Державного бюро розслідувань, яке буде розслідувати випадки катування в правоохоронних органах.

Обговорюйте тему: Смертна кара: аргументи за та проти

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи

Є відома історія Дениса Мусяєва, де взагалі немає сумніву, що суд припустився помилки. Він скоїв злочин в 2002 році неповнолітнім і отримав пожиттєве ув’язнення. А неповнолітні за законом не можуть бути засуджені до довічного ув’язнення. Максимальне покарання, яке може бути - це 15 років. Він вже пересидів ці 15 років, продовжує сидіти, і нічого в його долі не змінюється.

Здавалося, очевидна ситуація. Але кажуть: нехай прокуратура ініціює справи. А хто їх буде переглядати, за якою процедурою? Біда в тому, що процедури для виправлення судових помилок у нас просто немає. Можливо, тільки за нововиявленими обставинами, але їх не так просто знайти. Їх може просто не бути взагалі. Крім того, коло цих обставин дуже вузьке.

Скажімо, у Польщі Комісар з прав людини (аналог нашого Уповноваженого Верховної ради з прав людини) може ініціювати перегляд справ, якщо є суттєві порушення прав людини. У нас це неможливо. У нас це законом не передбачено.

Дивиться відео: Как отбывают пожизненное наказание осуждённые в Украине

Я постійно чую, що в'язні у Сполучених Штатах через 20 - 30 років виходять на волю виправданими. Що цікаво, там немає відшкодування завданої шкоди від судової помилки, якщо тільки не доведено, що вона була заподіяна державою прямо. Можливо, це є однією з тих причин, з яких там це працює, а у нас - ні?

Я можу згадати ще відому історію про Пологівського маньяка. Ним виявився патологоанатом Ткач, який ґвалтував, а потім вбивав жінок у 1970-х роках. Він тоді мешкав в Росії, а зловили його дуже пізно. В незалежній Україні у нього було дуже багато епізодів. Але за його вбивства в Україні відсиджували понад десяти людей, з яких вибивали зізнання через катування. Понад шість людей встигли вже завершити свої терміни, коли виявилось, що вони ці злочини не вчиняли.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст