Судова реформа очима громадян

18.12.2017
Автор:
Просмотров : 2596

Не дивлячись на досить різку і негативну критику з боку суспільства, Законопроект № 6232, який передбачає внесення змін до основних процесуальних законів країни, все ж таки був підписаний Президентом і 28.11.2017 року оприлюднений у офіційному друкованому виданні «Голос України».

Закон вступає в дію 15 грудня 2017 року. З метою з'ясування, як зазначені зміни вплинуть на становище особи у відносинах «суд-громадянин/підприємство» пропонуємо розглянути, на прикладі нового Цивільного процесуального кодексу України (далі за текстом - ЦПК України) – основного закону який регулює процедуру судового розгляду цивільних справ, топ найбільш значимих, на нашу думку, нововведень, які кардинально вплинуть на здійснення судочинства в Україні.

Читайте статтю: «Судова реформа»: що далі буде…

01. Найбільш наболілим для громадян є впровадження адвокатської монополії, що передбачає надання професійної правової допомоги виключно адвокатами, крім випадків визначених законом.

Тепер, громадянин, звертаючись до суду і маючи намір скористатися послугами судового представника, обмежуєтеся у його виборі, тому що представником у суді може бути виключно – адвокат, тобто людина, яка отримала свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

З одного боку це звичайно добре, тому що, коли вам надають професійну правову допомогу, вірогідність ефективного і якісного захисту ваших прав і інтересів стає значно вищою. Але у медалі завжди дві сторони. З однієї – вірогідність більш ефективного і якісного захисту, а з іншої – акт виконаних робіт на десятки тисяч гривень.

Тим не менш законодавець зробив деякі виключення з цього правила. Так, зокрема, ст. 19 ЦПК, передбачена можливість залучення представника, що володіє повною процесуальною дієздатністю (особа, яка не є адвокатом) при розгляді малозначних справ.

Малозначною справою визнається спір, ціна якого не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.01.2017р. до 160 000 тис. грн), або ж суд за клопотанням заінтересованої сторони може визнати ваш спір малозначним.

Потрібно враховувати і той факт, що впровадження адвокатської монополії має поступовий характер. На сьогоднішній момент виключно адвокатами здійснюється представництво інтересів у судах касаційної інстанції, з 01.01.2018 року монополія пошириться і на апеляційну інстанцію, а з 01.01.2019 року – на суди першої інстанції.

Цікавим є той момент, що якщо зараз у суді апеляційної інстанції вас представляє особа, яка не має свідоцтва про зайняття адвокатською діяльністю, то з 01.01.2018 року вона зможе виключно складати процесуальні документи необхідні для подачі до суду, без права безпосередньої участі у судових засіданнях. Тобто, ви зможете або надалі продовжити користуватися її послугами, але в судових засіданнях приймати участь самостійно, без представника або ж укласти договір з адвокатом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст