Главная Блог Аналитические статьи Статьи Судебный сбор, превышающий 5% годового дохода физического лица, теперь считается отягощающим для истца

Судебный сбор, превышающий 5% годового дохода физического лица, теперь считается отягощающим для истца

08.02.2018
Автор:
Просмотров : 3241

Вопрос доступа к правосудию всегда волнует граждан и юридических лиц. Особенно остро этот вопрос появляется в современных условиях реформирования судебной власти и начала работы Верховного Суда. И в первую очередь — в контексте уплаты судебного сбора за подачу исковых заявлений.

Поступ до верховенства права

З набранням чинності законом «Про судовий збір» від 8.07.2011 №3674-VI Україна уніфікувала доступ до правосуддя, встановивши для усіх осіб однакові умови. Як виняток для деяких категорій фізичних та юридичних осіб установлені пільги у вигляді звільнення від сплати збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (ст.5 закону).

Пользуйтесь консультацией: Стоит ли судиться: особенности обжалования документов на проверку и результатов проверки

Диспозиція ч.1 ст.8 закону містила твердження, що в разі скрутного (незадовільного) майнового стану сторона має право отримати доступ до суду через відстрочення або розстрочення сплати збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення рішення у справі. Частина 2 цієї статті передбачала, що, враховуючи майновий стан сторони, суд також може зменшити розмір збору або взагалі звільнити від його сплати. Таким правом могла скористатися будь-яка сторона (як позивач, так і відповідач) на будь-якій стадії розгляду справи.

У застосуванні цієї норми вбачається прогресивний поступ уперед до реалізації принципу верховенства права. Судова практика застосування вказаних приписів наближається до принципів і правил, вироблених практикою Європейського суду з прав людини. Зокрема, щодо розуміння фінансового стану особи з огляду на справедливість, розумність і доцільність.

Однак законом від 3.10.2017 №2147-VIII зміст ст.8 закону відредаговано. І ці зміни викликали тривогу в юридичному середовищі. Адже, на перший погляд, оновлена норма передбачає заборону позивачам — суб’єктам підприємницької діяльності та юридичним особам отримати відстрочення чи розстрочення сплати судового збору при поданні позову, залишивши таку можливість тільки фізичним особам. Утім, підстав для хвилювання немає.

Пользуйтесь консультацией: ИСК О РАЗБЛОКИРОВКЕ НАЛОГОВЫХ НАКЛАДНЫХ – 5 ПРАВИЛ УСПЕШНОГО ИСХОДА

Що змінилося в регулюванні?

Нова норма вносить певну конкретику в раніше встановлені правила. Незадовільний фінансовий стан для отримання відстрочення або розстрочення сплати судового збору може бути врахований для всіх сторін. Серед позивачів, перелічених у ч.1 цієї статті, законодавець виокремив фізичну особу, вказавши: якщо розмір судового збору перевищує 5% її річного доходу або ця особа має певний соціальний статус, вона отримує право скористатися цією нормою.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст