Главная Блог Новости Суддю Ковбеля іменем закону змушують доплатити 3,7 мільйони за тещину квартиру

Суддю Ковбеля іменем закону змушують доплатити 3,7 мільйони за тещину квартиру

25.07.2022
Просмотров : 2564

За подіями війни малопоміченим залишилось свіже рішення Вищого антикорупційного суду про цивільну конфіскацію активу судді Максима Ковбеля.

Трикімнатна квартира в столиці і автомобіль офіційно придбані родичами голови Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля. Втім, антикорупційні органи вважають, що насправді користувачем цього майна був суддя.

Суд визнав частково необґрунтованим активом квартиру і постановив стягнути в дохід держави суму коштів, використаних на її придбання.

Нижче «Судовий репортер» розповідає, як це сталося.

Читайте статтю: Про окремі питання застосування спеціальної конфіскації у кримінальному провадженні

Тещина квартира

Квартиру мати дружини судді за договором купівлі-продажу придбала 21 грудня 2019 року за 4,6 мільйони гривень. Йдеться про трикімнатні апартаменти площею 142 кв.м. у ЖК «Ізумрудний», що в Києві по вулиці Генерала Шаповала,2. Як площа квартири, так і її планування, зокрема, наявність двох санвузлів, свідчили, що вона розрахована на постійне проживання більше ніж однієї людини.

Теща судді, як з’ясували детективи, ставши власницею просторої квартири в столиці, продовжила мешкати в Тернополі. За наступні два роки не вдалося зафіксувати, щоб вона хоч раз побувала в новому житлі.

Вхід на територію житлокомплексу можливий за перепустками. І такі були виготовлені для власниці квартири, а також дочки і зятя. Але доказів використання перепустки власницею суду не надано. Як пояснила жінка, вона завжди заходила до комплексу в супроводі доньки або зятя. Та суду видалося малоймовірним, що, купуючи квартиру для власного (хоч і періодичного) проживання, особа не може підтвердити жодного разу за період в майже два роки самостійного заходу не територію та виходу з неї.

Натомість зафіксовані використання перепусток дружиною судді у кількості 65 разів при пішому проході і 136 разів при проїзді на авто, а на ім’я судді — кількості 169 та 221 рази відповідно. Це спростовує версію, що дочка наглядала за нерухомістю матері, адже суддя відвідував квартиру частіше своєї дружини. Місцеві камери спостереження фіксували автівку судді вранці та ввечері, коли він, імовірно, повертався додому.

Жінка говорила, що насправді цю квартиру купила з огляду на зручне розташування — поблизу поліклініки, адже їй необхідний постійний медичний догляд, і недалеко від залізничного вокзалу, щоб по прибуттю в Київ швидко діставатися додому.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст