Главная Блог Новости Суд пояснив, що держава не має платити за погані умови в СІЗО

Суд пояснив, що держава не має платити за погані умови в СІЗО

19.11.2019
Просмотров : 2026

Дніпровський апеляційний суд залишив без задоволення скаргу на відмову у відшкодуванні моральної шкоди, заподіяної внаслідок тримання в умовах СІЗО, що принижує людську гідність.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 5 листопада.

Громадянин подавав позов про стягнення з казначейства за рахунок держави 170 тис. грн компенсації за тримання в умовах Державної установи «Дніпровська установа виконання покарань №4».

Чоловік утримувався в ізоляторі 3 роки і 7 місяців. У заяві скаржився на побутові і санітарні умови.

Зокрема йшлося про стан матраців і ліжок, на яких він не міг спати. В камері майже не було доступу денного світла і свіжого повітря, а електричне освітлення – тьмяним, примусової вентиляції не було. Камера не провітрювалась, вікна в камері не відкривалися. При цьому, його співкамерники постійно палили цигарки і в камері стояли клуби тютюнового диму, тому позивач був змушений стати пасивним курцем.

Унітазна чаша не обладнана зливним бачком, а слабий напір води не дозволяв змити нечистоти в каналізацію. Унітаз вмуровано в кутку камери на узвишші 40 сантиметрів від рівня підлоги і нічим не відгороджено від житлової зони, до того ж, в 70 сантиметрах від найближчого ліжка. Справляння природніх потреб відбувалося на очах осіб, які перебувають в камері, що змушувало користуватися туалетом якомога рідше, наслідком чого стало порушення функціонування кишечнику, що призводило до болісних відчуттів в області шлунку.

У камері відчувався запах екскрементів. Щоб запобігти розповсюдженню неприємних запахів, позивачем було зроблено накриття для туалету («грушу»). Проте його вилучила адміністрація СІЗО. Так само вилучалися деякі речі, включаючи їжу, телевізійну антену та мотузку, без якої було неможливо відкрити вікно. Стіни покривавала цвіль. У камері мешкали миші, клопи, воші, павуки, таргани.

В камерах відсутня гаряча вода. Ув’язненим надавалось право митися один раз на тиждень. При цьому на прийняття душу відводилося 15 хвилин. Санітарно-гігієнічні умови в душі відсутні – на стінах наліт невідомого походження. Предмети першої необхідності і особистої гігієни, в тому числі туалетний папір, зубна щітка і паста, мило, не видаються. Постільна білизна взагалі не видавалась протягом перебування в слідчому ізоляторі. Харчування погане, їжа одноманітна. Якість її приготування дуже низька, нерідко використовуються зіпсовані продукти. У зв’язку з цим, їжа непридатна до вживання. Свіжі фрукти або овочі не видаються. Картопля, цибуля, морква, надаються в мінімальній кількості тільки в супах. М’ясо не видається. Риба надається, але не більше 30 грам на добу на одного ув’язненого.

Згадайте новину: Справа «діамантових прокурорів» надійшла в антикорупційний суд

У січні 2019 Красногвардійський міськрайонний суду Дніпропетровська у позові відмовив. Представник СІЗО передав у суд заяву, що обставини, наведені в заяві нічим не підтверджуються і умови тримання були належними. Зокрема, що провітрювання в камерах проводиться кожен день протягом години під час прогулянки засуджених та підслідних. Вентиляція в камерах відбувається постійно, шляхом відкривання вікон та віконець для видачі їжі. А санвузли були обладнані «колінами», що забезпечувало відсутність неприємних запахів, та були відокремлені від жилої зони перегородками.

Будь-яких нормативів щодо стану ліжок, матраців і постільної білизни чинним законодавством не встановлено, як і позивачем не було наданого доказів їх неналежного стану. Інформація щодо несправного стану туалету та поганої вентиляції не доведена будь-якими доказами.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст