Главная Блог Аналитические статьи Статьи Компетенції практичного психолога в суді. Дозволити НЕ МОЖНА ВІДМОВИТИ

Компетенції практичного психолога в суді. Дозволити НЕ МОЖНА ВІДМОВИТИ

21.09.2021
Просмотров : 7433

Станом на сьогоднішній день сформувалася позиція, яка частково підкріплена судовою практикою, що проведення експертизи ( в тому числі психологічної) може бути доручено лише судовим експертам, яких внесено до державного Реєстру атестованих судових експертів (постанова Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.03.2021 у справі №916/3236/19, рішення Господарського суду м. Києва від 24.09.2020 у справі № 910/12248/18).

Разом з тим, зміни 2017 року в Кодексах надали нове визначення поняттю «Експерт». Відтак, Експертом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями, необхідними для з’ясування відповідних обставин справи (ч.1 ст.72 ЦПК України).

Читайте статтю: Методика 14.1.75 або "плоди отруйного дерева"

Частинами 2-8 ст.72 ЦПК України визначено права та обов’язки експерта.

Експерт може призначатися судом або залучатися учасником справи.

Експерт зобов’язаний дати обґрунтований та об’єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання.

Експерт зобов’язаний з’явитися до суду за його викликом та роз’яснити свій висновок і відповісти на питання суду та учасників справи. За відсутності заперечень учасників справи експерт може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Експерт не має права передоручати проведення експертизи іншій особі.

Експерт має право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи;

2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст