Главная Блог Аналитические статьи Статьи Стягнення заборгованості з засновника банкрута. Спроба №2

Стягнення заборгованості з засновника банкрута. Спроба №2

10.01.2018
Автор: Norton law firm
Просмотров : 2346

За загальним правилом учасник (засновник) не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника) (частина 3 статті 96 Цивільного кодексу України). Виключенням з вказаного правила можуть бути встановлені установчими документами та законами.

Такі випадки передбачені Законом України «Про господарські товариства» для командитних товариств, товариств з повною і додатковою відповідальністю.

Підстави для покладення на учасників (засновників) субсидіарної відповідальності боржника передбачені також Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – «Закон»).

1. Субсидіарна відповідальність у зв’язку з доведенням його до банкрутства

Частина 5 статті 41 Закону надає ліквідатору право заявляти вимоги до третіх осіб, які, відповідно до законодавства, несуть субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями боржника у зв’язку з доведенням його до банкрутства. Тобто, до засновників.

Окрім засновників (учасників, акціонерів), до відповідальності можуть бути притягнуті й інші особи, з вини яких боржника було доведено до банкрутства.

Так, згідно абзацу 2 частини 5 вказаної вище статті, у разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов’язкові для боржника вказівки чи мають можливість іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб, у разі недостатності майна боржника, може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов’язаннями.

Отже, субсидіарну відповідальність може бути покладено також на керівника боржника або посадових осіб, які мають право давати обов’язкові для боржника вказівки чи визначати його дії.

Розмір вимог, які можуть бути стягнуті з вказаних осіб, визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою. Тобто, в сумі, якої не вистачає для повного погашення вимог кредиторів.

Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані тільки для задоволення вимог кредиторів у порядку встановленої черговості.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст