Стратегічне партнерство

02.02.2016
Просмотров : 1828

Сучасний бізнес глобалізований. Він уже давно не обмежується кордонами однієї країни. Наслідком глобалізації є жорстка конкуренція. В умовах вільного ринку йде постійна боротьба за споживача, що змушує підприємців знижувати ціну і підвищувати якість своїх товарів і послуг.

Швейцарські годинники, ізраїльська медицина, німецькі та японські автомобілі сьогодні є яскравими прикладами досягнення високих стандартів у відповідних галузях. Це змушує представників ділових кіл усього світу орієнтуватись на лідерів і вдосконалювати свою продукцію.

Боротьба за ринки збуту стимулює і розвиток нових технологій, що в кінцевому результаті також іде на користь споживачам. Конкуренція породжує і вузьку спеціалізацію. Сьогодні, для того щоб мати успіх на міжнародному ринку потрібно робити щось краще ніж це роблять інші.

На глобальному ринку змагаються між собою не лише приватні компанії. Аналогічні процеси відбуваються і на міждержавному рівні. Боротьба за економічне зростання, сфери впливу і розподіл ресурсів змушує уряди всіх країн вести активний пошук нових технологій, інвестицій і кваліфікованої робочої сили.

Оскільки сьогодні приватна ініціатива є одним із головних рушіїв економіки і основним джерелом наповнення державної скарбниці, то уряди країн, що прагнуть досягти успіхів у сфері соціально-економічного розвитку мають дбати про створення сприятливих умов для бізнесу.

Історія розвитку «Азійських тигрів», таких як Південна Корея, Тайвань, Гонконг та Сінгапур свідчить про реальну можливість швидкого економічного зростання. Належна організація системи державного управління, подолання корупції і підвищення довіри до уряду стали основою їх успіху.

Для України вивчення досвіду цих країн у проведенні реформ має велике значення, але не менш важливо звернути увагу і на досвід ближніх сусідів, зокрема Грузії. Сприятливий інвестиційний клімат, що створено урядом цієї країни за останні роки незалежності стимулює розвиток ділової активності. Низький рівень корупції, прості і зрозумілі закони, зокрема у сфері оподаткування бізнесу, дозволяють підприємцям зосередитись на реалізації своїх ідей, а не витрачати час, нерви і кошти на подолання бюрократичних перешкод.

Якщо звернути увагу на рівень сприйняття корупції, то за даними Transparency International, Грузія у 2015 році посіла 50 місце серед 175 країн світу. Це досить непоганий результат, якщо враховувати, що у свій час ця країна була однією із найбільш корумпованих республік СРСР. Сусідство у рейтингу Transparency International з такими європейськими країнами як Чехія, Словаччина, Угорщина є яскравим свідченням того, що Грузія, за короткий період часу, досягла значних успіхів у боротьбі з корупцією і створила сприятливі умови для економічного розвитку. Для порівняння, Україна за рейтингом Transparency International посідає лише 142 місце, поряд з такими країнами як Уганда, Бангладеш, Лаос і Росія.

За проведеними у 2015 році дослідженнями Світового Банку Doing Business (легкість ведення бізнесу), Грузія зайняла 24 місце у світі, обійшовши такі розвинуті країни як Швейцарія, Японія, Франція і Польща. Україна за цим рейтингом значно відстає від Грузії, займаючи 83 місце поруч з такими країнами, як Бруней і Гватемала.

Слід зазначити, що таких високих результатів грузини досягли лише завдяки наявності політичної волі у вищих посадових осіб держави на проведення реформ і їх підтримці з боку абсолютної більшості громадян. Звичайно що не обійшлося і без помилок, але якщо Грузія і надалі буде іти обраним курсом, то слід сподіватись, що у недалекому майбутньому вона має всі шанси стати своєрідним «Кавказьким барсом», увійти до складу економічно розвинених країн світу і взяти на себе роль регіонального лідера.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст