Главная Блог Аналитические статьи Статьи Спеціальне (заочне) кримінальне провадження (in absentia). Особливості обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без участі підозрюваного.

Спеціальне (заочне) кримінальне провадження (in absentia). Особливості обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без участі підозрюваного.

11.06.2024
Просмотров : 593

Спеціальне (заочне) кримінальне провадження (in absentia). Особливості обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без участі підозрюваного.

З початком повномасштабної війни в Україні в стало більше кримінальних проваджень у яких підозрюваний перебуває за кордоном. Для досудового розслідування це означає, що воно буде здійснюватися у спеціальному (заочному) порядку. Особливості таких кримінальних проваджень визначені у главі 24-1 КПК. Крім цього, у таких кримінальних провадженнях повідомлення про підозру потрібно також вручати у “заочному порядку” та для підозрюваного будуть обирати запобіжний у вигляді тримання під вартою без його участі у порядку ч. 6 ст. 193 КПК України. Саме в цих двох правових процедурах криється багато нюансів які впливають на права та обов'язки особи стосовно якої здійснюється кримінальне провадження.

Частина 6 статті 193 КПК України передбачено, що слідчий суддя може обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного, якщо прокурор доведе:

а) наявність обґрунтованої підозри;

б) наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може вчинити дії визначені ч. 1 ст. 177 КПК України (підозрюваний буде переховуватися, знищувати докази, впливати на свідків, іншими діями перешкоджати кримінальному провадженню);

в) підозрюваний виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук.

І. Набуття статусу підозрюваного та наявність обґрунтованої підозри.

В першу чергу потрібно звернути увагу чи набула особа яка перебуває за кордоном і щодо якої обирають запобіжний захід статусу підозрюваного у кримінальному провадженні у встановленому КПК порядку. Тому слід детально зупинитись на процедурі “заочного” вручення повідомлення про підозру.

Частина 1 статті 278 КПК передбачає два варіанти вручення письмового повідомлення про підозру: а) шляхом безпосереднього вручення його тексту особі в день його складання слідчим або прокурором або ж, б) у випадку неможливості вручення підозра вручається у “заочному порядку” у спосіб, передбачений КПК для вручення повідомлення (повістки).

Заочний спосіб вручення повідомлення про підозру визначений ч. 2 ст. 135 КПК та допускається, у разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання. Такий спосіб передбачає собою надіслання повідомлення про підозру поштою, електронною поштою, вручення її дорослому члену сім`ї підозрюваного чи житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання або вручення її за місцем роботи.

Частиною 8 статті 135 КПК також передбачена можливість публікації повісток або повідомлення про підозру через сайт Офісу Генерального прокурора. Це стосується осіб які виїхали на окуповані території або в державу-агресора.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст