Главная Блог Аналитические статьи Статьи Спадкування в умовах воєнного стану та хто може посвідчити заповіт

Спадкування в умовах воєнного стану та хто може посвідчити заповіт

22.03.2022
Просмотров : 8624

Масове переміщення населення, зумовлене умовами воєнного стану спричиняє низку запитань, пов`язаних із плинністю життя, в тому числі, що стосується здійснення спадкування.

Спадкування в умовах воєнного стану

11 березня 2022 року Міністерством юстиції України було внесено законодавчі зміни до деяких нормативно-правових актів, які регулювали питання спадкування, на жаль, уже з урахуванням обставин воєнного стану.

Так, внесено суттєві зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року N 296/5, зокрема доповнено наступним:

В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Дані зміни в свою чергу означають, що, якщо за звичайних умов спадкова справа заводиться за місцем відкриття спадщини (місцем відкриття згідно ст. 1221 ЦК України є останнє місце проживання спадкодавця, за відсутності такого – місцезнаходження основної частини майна), то в умовах воєнного стану спадкова справа може бути заведена будь-яким нотаріусом без жодних застережень щодо місця.

Наприклад, якщо спадкодавець проживав і помер в одному регіоні, а спадкоємці знаходилися в іншому, то в умовах воєнного стану спадкоємці можуть звернутися до свого регіонального нотаріуса.

При цьому слід не забувати про те, що чинними залишаються також норми, які встановлюють строк та порядок прийняття спадщини.

Не змінним залишається 6-місячний з моменту смерті спадкодавця для подання спадкоємцям заяви про вступ у спадщину, даний строк може бути поновлений тільки через суд і лише за наявності поважних причин, що в силу останньої практики Великої Палати Верховного Суду (без України) віднесено до досить суб`єктивної категорії з точки зору оцінки поважності причин.

Варто нагадати, що така заява подається до нотаріуса, у якого відкрита або буде відкрита спадкова справа або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування, в порядку ст. 1269 ЦК України.

У сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють також нотаріальні дії із посвідчення заповіту, видачі свідоцтва про право на спадщину, відповідно до ст. 37 Закону України «Про нотаріат».

Свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом або у сільському населеному пункті уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст