Главная Блог Новости Скільки часу внутрішньо переміщені особи можуть отримувати допомогу від держави

Скільки часу внутрішньо переміщені особи можуть отримувати допомогу від держави

04.04.2022
Просмотров : 4419

Хто такі внутрішньо переміщені особи?

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни. ВПО перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини.

На яку правову допомогу можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи?

Відповідно до ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”, внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру.

Громадяни України, що звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, мають право на представництво інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Згадайте новину: Як переселенцям стати на облік для отримання допомоги від держави - роз'яснення Мін'юсту

Хто має право на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи?

На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”.

З 13 березня 2022 року внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік ВПО (постанова КМУ № 269).

За довідкою про взяття на облік, ВПО може звернутись не лише до органів соціального захисту населення РДА та міст обласного значення, а й до уповноваженої особи громади, ЦНАПу, а згодом – просто подати заяву через Портал Дія.

Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст