Главная Блог Аналитические статьи Статьи Скасування трудових книжок: прогресивний крок або порушення прав працівників

Скасування трудових книжок: прогресивний крок або порушення прав працівників

11.01.2016
Автор:
Просмотров : 5004

У серпні цього року Міністерство економічного розвитку й торгівлі України (далі – Мінекономрозвитку України) розробило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків» (далі – Законопроект), яким передбачено скасування трудових книжок. Наразі цей Законопроект схвалено Кабінетом Міністрів України та направлено на розгляд до Верховної ради України.

Згідно з пояснювальною запискою до Законопроекту, основною метою реформи зі скасування трудових книжок є економія коштів на їх адміністрування, а також спрощення процесу приймання та звільнення працівників.

Отже, чим наразі є трудова книжка? Що зміниться у випадку її скасування?

Трудова книжка – це офіційний персональний документ, що містить записи про працевлаштування громадянина. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться (ст. 48 Кодекс законів про працю України).

Трудова книжка ведеться кадровою службою і зберігається у роботодавця. Ведення, оформлення, зберігання, виготовлення регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.1993 №301 «Про трудові книжки працівників» та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 №58.

Трудову книжку треба правильно оформляти, зберігати, вести облік і видавати відповідно до законодавчо встановлених вимог. Оскільки за порушення встановленого порядку ведення обліку, зберігання та видачі трудових книжок посадова особа, яка за це відповідає, несе дисциплінарну, а в передбачених випадках й адміністративну відповідальність.

Користуйтесь консультацією: Скорочення штату підприємства і права та гарантії працівників

Так, згідно з ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, недотримання вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності та осіб-суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз це від 510 грн до 1700 грн).

Проаналізувавши Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003, варто зазначити, що підставою для нарахування пенсії є лише страховий стаж, а не трудовий, як вважає більшість громадян.

Підтвердженням страхового стажу є сплата страхових внесків до Пенсійного фонду України, тобто це той період, за який сам громадянин або його роботодавець сплачував відповідні внески до Пенсійного фонду України. Такий страховий стаж обчислюється відповідно до даних, що містяться у системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, який ведеться з 2000 р.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст